Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

За подстицај развоја пољопривреде у Српцу 100 хиљада KМ из општинског буџета

За подстицај развоја пољопривреде у Српцу 100 хиљада KМ из општинског буџета

Општина Србац издвојиће ове године из буџета 100 хиљада KМ за подстицај развоја пољопривреде што је значајно повећање у односу на прошлу годину када су ребалансом повећана са 60 на 70 хиљада KМ.

На јучерашњој сједници Скупштине општине, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да су реалне потребе веће, имајући у виду да се највећи број становништва бави пољопривредом, али је тенденција да се овај износ постепено повећава у складу са буџетским могућностима.

Михољчић је рекао да ће и ове године бити суфинансирана набавка 30 пластеника са системом за наводњавање, од чега 20 површине 100 квадратних метара и 10 површине 50 квадратних метара. Од тога ће 40 одсто средстава сносити Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС путем ИФАД пројекта, Општина Србац 20 одсто а корисник подстицаја 40 одсто.

„Са Савјетом за пољопривреду и скупштинском комисијом одлучили смо да наставимо пројекат додјеле пластеника све док има заинтересованих људи за ову врсту подстицаја. У овом дијелу планирано је 30 пластеника али имамо могућност да их обезбиједимо још више и ако буде потребе за додатним бројем суфинансираћемо разлику из других средстава“, рекао је Михољчић.

Ове године планирано је и суфинансирање набавке нових пољопривредних погонских машина (трактора) и прикључака у износу до 20 хиљада KМ. Михољчић каже да право на подстицаје могу остварити регистровани пољопривредни произвођачи који су у току године купили једну нову пољопривредну погонску машину и за то посједују адекватну документацију.

„Све већи број пољопривредних произвођача одлучује се за куповину нових машина и прикључака, нарочито преко јавних позива ресорног министарства. У склопу општинских подстицаја предвиђено је суфинансирање у износу од 1500 до 2500 KМ по кориснику за нове машине, односно 500 до 2000 KМ за прикључке“, рекао је Михољчић.

Планирана је и подршка подизању нових вишегодишњих засада јабучастог, коштичавог, језграстог, јагодастог и бобичастог воћа и винограда у износу до 10.750 KМ, као и подршка увођењу система за наводњавање у ратарској и повртарској производњи у износу до 10 хиљада KМ. Подстицаји за ове намјене исплаћиваће се у износу до 2500 KМ по кориснику.

„И ове године смо планирали субвенцију за подизање засада боровница и пројекат „Развој произвођача боровнице“ у износу до 3250 KМ. прошле године је било седам нових корисника који су имали засаде а настављамо кампању њене промоције у сарадњи са Пољопривредним кластером „ГЛС“. Предвидјели смо и субвенцију за производњу и узгој квалитетних приплодних крмача и супрасних назимица које се воде у матичној евиденцији ресорног министарства, у износу до пет хиљада KМ, односно до 50 KМ по грлу и максимално 1500 KМ по подносиоцу захтјева“, истакао је Михољчић.

Он додаје да ће у наредном периоду бити расписан јавни позив на који ће се моћи пријавити сви заинтересовани пољопривредни произвођачи који испуњавају услове.

У дискусији по овој тачки, одборник Желимир Урић је рекао да подстицајима неће бити обухваћена правна лица којима је основна дјелатност пољопривреда, што је по њему одређена врста дискриминације.

„Знам да смо до ове године били једина општина у окружењу која је подржавала и правна лица, али имајући у виду да су буџетска средства за пољопривреду повећана, сматрам да је било простора да се обухвати и одређен број правних лица у мјери која не би угрозила физичка лица којима је потребна помоћ“, рекао је Урић.

Одборник Јордан Kуваља сматра да ће подстицаји бити додијељени на праведан начин и да ће бити обухваћен већи број пољопривредних произвођача, што не би било могуће да су подстицајима обухваћена и правна лица.

Током јучерашње сједнице расправљало се и о извјештају о извршењу буџета и извјештајуу о раду начелника, о чему више можете прочитати ОВДЈЕ. Утврђена је и цијена квадратног метра стамбеног простора у згради за младе брачне парове о чему можете више сазнати ОВДЈЕ а одобрена је и дођела грађевинске парцеле за нови објекат ФK „Слога“ о чему се више може прочитати ОВДЈЕ.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима.