Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ансамбл Лијевче угостио престижну манифестацију “Чувари традиције-Ђерам”

Ансамбл Лијевче угостио престижну манифестацију “Чувари традиције-Ђерам”

Ансамбл народних игара “Лијевче” у суботу 15. октобра је био домаћин међународне фолклорне манифестације “Чувари традиције – Ђерам” која је организована у друштвеном дому у Разбоју Љевчанском.

Учешће је узело пет културно-умјетничких друштава из Србије и Републике Српске а програм су отворили мала и старија група ансамбла “Лијевче”.

Након тога је наступио KУД “Церовица” из Станара који је извео Изворне игре из Kрњина и Игре из Босилеграда, затим Удружење за очување традиције Приједор са двије кореографије и KУД “Александрово” из Александрова са Играма из околине Пирота и наступом женске пјевачке групе. На концерту је наступио и KУД “Вез” из Теслића са Изворним играма из околине Теслића и Играма из Пчиње а манифестација је окончана наступом првог ансамбла АНИ “Лијевче” са кореографијом “Оп леле стара планино”.

Предсједник АНИ “Лијевче”, Јордан Kуваља, каже да су сви гости били одлични а публика је била задовољна наступима.

“Традиција и обичаји су саставни дио нашег народа и трудимо се да их његујемо кроз оваква дружења. Наш ансамбл је већ три пута учествовао у Србији на манифестацији “Чувари традиције-Ђерам” у организацији истоименог удружења, које окупља преко 40 фолклорних друштава из Србије и Српске, и сада смо имали ту част да угостимо Ђерам и у нашем селу”, рекао је Kуваља.

Програм је увеличала и Дајана Шњегота, овогодишња представница Босне и Херцеговине на свјетском такмичењу љепоте “Miss Earth” које ће у новембру бити одржано у Филипинима. Руководство и чланови ансамбла пожељели су срећу Дајани, која је такође била њихов члан до 2020. године.

Након концерта је настављено дружење за учеснике и госте уз пригодну закуску и пиће.

“Захваљујем се родитељима и играчима нашег ансамбла на досадашњој сарадњи јер су нам помогли да створимо одличне услове за рад и на најљепши начин промовишемо Лијевче поље и Србац у земљи и иностранству”, истакао је Kуваља.