Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kроз пројекат „AgroLife“ до квалитетнијег управљања пољопривредом у Српцу

Kроз пројекат „AgroLife“ до квалитетнијег управљања пољопривредом у Српцу

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана презентација за двадесетак србачких пољопривредника који имају државно земљиште у закуп на којој су се упознали са бесплатном дигиталном платформом „AgroLife“.

Србац је једна од четири локалне заједнице у Републици Српској у којој се реализује пилот пројекат ,,AgroLife”, а проводе га привредно друштво „Telegroup“ и њемачка агенција за међународну сарадњу – GIZ, уз подршку владе Њемачке.

Пољопривредни произвођачи са подручја наше општине имају на располагању дигиталну платформу која им нуди низ корисних алата и информација за оптимално управљање пољопривредним земљиштем и унапређење аграрне производње.

“План је да сви пољопривредници који имају земљиште у закупу и они који то планирају, прођу кроз ову обуку. Пројекат је почео прије двије године и надамо се да ће бити настављен и у наредном периоду тако да можемо укључити што већи број пољопривредних произвођача”, рекао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Оливера Радић, руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања у Привредној комори Републике Српске, истиче да је циљ пројекта да помоћу посебне информатичке платформе, са великим бројем корисних алата и информација, унаприједи управљање пољопривредним земљиштем и сам процес аграрне производње.

“Циљ је да са једне стране помогне Општини србац у смислу да користе ,AgroLife” платформу за праћење комплетних података када је у питању управљање пољопривредним земљиштем и издавање замљишта у закуп, а са друге стране да пољопривредни произвођачи користе ову платформу у сврху унапређења процеса производње, односно планирања производње, евиденције трошкова, праћење временске прогнозе и слично”, рекла је Радић.

Ана Марија Антић из компаније „Telegroup“, која је развила софтвер „AgroLife“, истиче да је ова платформа веома једноставна за употребу, а притом нуди велики број корисних алата.

“Ми смо у току прошле године одржали велики број ,,онлајн” обука за пољопривредне произвођаче који су били заинтересовани да науче користити платформу. Данас смо у Српцу на лицу мјеста показали шта нуди ова платформа. Она је замишљена да унаприједи цјелокупну пољопривредну производњу а највише да помогне самим пољопривредницима. Уз помоћ ове апликације можете да водите евиденције своје књиге поља а да општина кроз ваше податке може да прати плодоред и да контролише земљиште које је у државном власништву”, рекла је Татић.

Пројекат „AgroLife“ значајно доприноси унапређењу пословне инфраструктуре у области аграра, па је из тог разлога изузетно важан за општину Србац, с обзиром на то да је пољоприведа једна од зацртаних стратешких грана развоја наше локалне заједнице.

Општина Србац у закуп је дала 213,0675 хектара пољопривредног земљишта.