Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kонференција беба у Српцу окупила 139 малишана

Kонференција беба у Српцу окупила 139 малишана

На градском тргу у Српцу синоћ је под слоганом “Љепша Српска – бројнија Српска” одржана једанаеста по реду Kонференција беба.

Манифестација је почела окупљањем и регистрацијом беба рођених од 28. јуна 2021. до 28. јуна 2022. године, након чега је услиједила промотивна шетња, коју су предводили начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и члан организационог одбора манифестације Бранкица Ивановић.

По завшретку шетње присутнима се обратио начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је општина Србац у протеклих десетак дана била богата лијепим дешавањима, попут љетног концерта Цезара и завршне свечаности вртића, а круна свега је Kонференција беба за коју каже да је најљепша манифестација у току године на подручју наше општине.

Он је додао да је општина Србац, као и друге локалне заједнице, суочена са негативном стопом природног прираштаја и то је питање којем треба посветити посебну пажњу.

“Препознајемо тај проблем и настојимо са многобројним мјерама, у оквиру пронаталитетне политике, мотивисати младе људе да проширују своје породице. Поред једнократне новчане помоћи за свако новорођенче имамо мјесечна давања за породице са четворо и више дјеце и друге мјере. Ту је и пројекат по којем смо познати у регији и који за циљ има олакшицу у стамбеном збрињавању младих, а ради се о изградњи зграде за младе брачне парове гдје ће 20 младих парова бити стамбено збринути уз повољније услове куповине некретнине”, рекао је Драгосављевић.

Од Видовдана прошле, до Видовдана ове године, рођено је 139 беба, а, по традицији је изабрано трочлано предсједништво.

Ове године двије бебе су понијеле титулу намлађих, јер су рођене истог дана, 21. јуна 2022. а то су Милош Мартић из Старог Мартинца чији су родитељи Смиљана и Драгиша Мартић и Теодора Брезовац чији су родитељи Сузана Штрбац и Бојан Брезовац из Српца.

Други члан предсједништва, као најстарија регистрована беба је Исидора Бркић из Српца, која је рођена 29. јуна 2021. године од мајке Мелани Станић и оца Бошка Бркића.

Трећи члан предсједништва је беба са највише браће и сестара, а ове године је то Стефан Вечерновић из Ножичког, рођен 11. јануара 2022. године као седмо дијете од оца Велибора и мајке Сенке Вечерновић.

Мајка најстарије бебе у трочланом предсједништву, Мелани Станић, каже да им није битна материјална вриједност поклона, већ знак пажње.

Родитељи најмлађе бебе и бебе са највише браће и сестара нису били у могућности да присуствују манифестацији, тако да ће им поклони бити уручени накнадно.

За бебе које су ушле у трочлано предсједништво Општина Србац и спонзори су обезбиједили вриједне награде. За бебу са највише браће и сестара поклон је обезбиједио и протосинђел Теофил, настојатељ манастира Осовица, који ће родитељима поконити Свето писмо, а беба ће добити златни дукат.

Протосинђел Теофил редовно уручује сличан поклон за све породице које добију пето и свако наредно дијете.

Након проглашења трочланог предсједништва и обраћања начелника општине, услиједиле су наградне игре и забавни програм.

За родитеље је било организовано такмичење “Спретни очеви” гдје су очеви мајкама беба стављали виклере на косу. Најбржи и најспретнији је био Никола Драгосављевић, а сви учесници су добили награде.

Осим за родитеље, наградна игра је била организована и за бебе. Три бебе су узеле учешће у такмичењу “Пузијада”, а најбржи је био Страхиња Kовачевић, син Сузане и Горана.

По завршетку такмичења, извлачењем цедуљица са именима и презименима беба, извучена су три добитника новчаних награда у износу од по 50 KМ, а то су: Ђорђе Новаковић,Теона Kусић и Мила Бјелонић.

У забавном дијелу програма учешће су узели полазници Дјечијег вртића “Наша радост”, чланови Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” и најмлађа секција АНИ “Лијевче” Разбој.

Организацију Kонференције беба помогло је Министарство породице, омладине и спорта РС и Општина Србац као главни покровитељи манифестације, а подршку су пружили бројни спонзори са подручја наше општине, који су дали допринос да све бебе добију симболичне поклоне.

Више фотографија можете погледати на фејсбук страници Општине Србац ОВДЈЕ.