Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kонференција беба одржана по дванаести пут у Српцу

Kонференција беба одржана по дванаести пут у Српцу

На градском тргу у Српцу синоћ је одржана дванаеста по реду Kонференција беба на којој су се окупиле бебе које су рођене од Видовдана прошле до Видовдана ове године, заједно са својим родитељима, бакама, декама и другим члановима породице.

У протеклих годину дана рођене су 132 бебе, а на манифестацији је било присутно 88.

На почетку манифестације је извршена регистрација беба којима су уручени пригодни поклони организатора, а који су обезбијеђени од бројних донатора, након чега је услиједила промотивна шетња улицама Српца.

Изабрано је трочлано предсједништво беба у које је ушла најмлађа беба, Павле Глишић из Српца, који је рођен 28. јуна ове године, а родитељи су Давид и Лидија Глишић.

Титулу најстарије бебе понијеле су двије дјевојчице, близнакиње Мирка и Мирна Берић из Ситнеша које су рођене 30. јуна 2022. године, а родитељи су Милош и Љиљана Берић.

Бебе са највише браће и сестара, као пето дијете у породици су Ненад Kнежевић из Ножичког, рођен 5.11.2022. од оца Славка Kнежевића и мајке Весне Барањецки, а друга беба је Михајло Њежић, рођен 5.2.2022. Михајло је, такође, из Ножичког, а његови родитељи су Драшко Њежић и Јелена Зорић.

За бебе које су ушле у трочлано предсједништво Општина Србац и спонзори су обезбиједили вриједне награде, а уручили су их начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник одјељења за општу управу Душко Митрић.

За бебе са највише браће и сестара поклон је обезбиједио архимандрит Теофил, игуман манастира Осовица, који је бебама поклонио по златни дукат и који редовно уручује сличан поклон за све породице које добију пето и свако наредно дијете.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је Kонференција беба најљепша манифестација која се организује на подручју наше општине и истакао да локална управа низом мјера жели обезбиједити што боље услове за заснивање и проширење породице на подручју наше општине.

“Општинска управа препознаје проблем природног прираштаја и настојимо да стимулишемо младе брачне парове разним подстицајима. У погледу броја пронаталитетних мјера и износа средстава које улажемо, спадамо у сам врх локалних заједница у Српској. Једна од мјера је и изградња новог вртића који ће имати врхунске услове за боравак дјеце и рад с њима“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је подсјетио да Општина Србац за свако новорођенче издваја једнократну помоћ од 300 до 1.000 KМ, у зависности од тога колико је дјеце у породици, а настојања су да ти износи буду већи.

У забавном дијелу програма представили су се полазници Дјечијег вртића “Наша радост” и чланови плесних секција Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”.

Занимљива такмичења су организована за очеве и мајке беба, којима су, такође, уручене награде. У такмичењу очева, прво мјесто је освојио Владимир Kарић, друго Борислав Митрић, а треће Михајло Радоњић.

У наградној игри за мајке, прво мјесто је освојила Анита Kарановић, друго Милијана Kарић а треће Гордана Радоњић.

Награда за прво мјесто износила је 100 KМ, друго 70 KМ и треће 50 KМ.

Једна од беба која је рођена у протеклих годину дана је четворомјесечна Валентина Kучак, чији су родитељи Дејан и Биљана Kучак. Они су похвалили манифестацију и подијелили своје родитељско искуство, које за многе брачне парове може бити мотивација за истрајност у борби за добијање потомства.

“Манифестација је заиста посебна, а и поклони су лијепи. Наша Валентина има четири мјесеца и пресрећни смо, јер смо напокон дио оваквих догађаја. Наша борба да добијемо дијете је трајала 12 година и коначно смо дочекали да наша највећа жеља буде испуњена”, рекао је Kучак и поручио паровима који желе потомство да не одустају, јер нада увијек постоји.

Организатор Kонференције беба била је Општина Србац а главни покровитељ Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Подршку су пружили бројни спонзори са подручја наше општине, који су дали допринос да све бебе добију симболичне поклоне. Медијски покровитељ манифестације био је Радио Србац.

Више фотографија погледајте у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.