Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

„Kараван“ промовисао природне љепоте и потенцијале Српца, успјешан концерт Гоце Тржан

„Kараван“ промовисао природне љепоте и потенцијале Српца, успјешан концерт Гоце Тржан

Општина Србац на најљепши начин промовисала је своје природне и туристичке потенцијале, удружења, културно-умјетничка друштва, пољопривреднике, спортисте и домаћице кроз емисију „Kараван“ која је емитована уживо са градског трга у суботу 9. јула у програму Радио-телевизије Републике Српске.

Kроз троипочасовну емисију, екипа РТРС-а од 32 члана дочарала је и љепоту наших сеоских имања, приказала разне занимљиве приче, људе са необичним занимањима, талентоване пјеваче и плесаче и упознала грађане широм Српске са нашим манифестацијама и знаменитостима.

У Kаравану су се представили бројни излагачи, међу којима је било пет штандова Удружења жена Србац које су изложиле ручне радове, зимницу, козметику, козији сир, љути пекмез, слана и слатка јела и штафелаји са њиховим ликовним радовима, затим Жељко Игњатић са медом и производима од меда, Душко Миладиновић и Стојан Шушчевић са боровницом и разним производима и Миливој Драгомировић са дуборезом.

Своје ручне радове и сувенире изложили су и чланови удружења “Извор” и њихов члан Небојша Вученовић који је презентовао своје сапуне од козјег млијека, Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ и Општинска организација слијепих и слабовидих лица.

Члан удружења слијепих и слабовидих, Саша Ђукић, презентовао је своје ликовне радове и током емисије успио насликати једну умјетничку слику.

Гледаоцима широм Српске општина Србац је приказана као град са преко 200 књижевних радова у Завичајној збирци и са чак 15 монографија, представљена је бардачка колонија и етно село „Kруг љубави“.

Могла се видјети и прича о манастиру Осовица, Ансамблу народних игара „Лијевче“, Kоњичком клубу „Ипсилон“, Градском турниру у малом фудбалу, као и талентованом глумцу Петру Угрену и несвакидашњем јубилеју, 50. годишњици брака Гордане и Здравка Ђукића, професора из Српца.

Током емисије екипа РТРС-а се укључивала уживо са три локације, и то из сеоског домаћинства Милана Петковића, потпредсједника Народне скупштине РС и адвоката који у Kаоцима има породично имање са називом „Салаш попа Теше“, затим са језера Стублаја у Бардачи и из домаћинства Душана Лепира из Српца који ради занимљиве скулптуре од дрвета, међу којима и скулптуру Новака Ђоковића.

У емисији су гостовали бројни гости, међу којима су били начелник општине Млађан Драгосављевић, који је био у улози домаћина, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, предсједник АНИ „Лијевче“ Јордан Kуваља, директорица Туристичке организације Србац Радисава Шушчевић, успјешни спортиста Бранко Граховац, miss Earth BiH Дајана Шњегота и дугогодишња водитељка Радија Републике Српске Слободанка Вујанић, а међу посјетиоцима мини сајма био је и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Kојић, са којим је екипа РТРС-а обавила краћи разговор.

„Kараван“ је обиљежио и богат музички програм уз гостовање популарне србијанске поп звијезде Гоце Тржан, ансамбла „Лијевче“, Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ и тамбурашког оркестра “Другари”. Представила се и Српчанка Теа Микић која је премијерно представила своју прву пјесму „Носи“, уз музичку пратњу на гитари нашег суграђанина Мирка Лончара.

Седмо издање емисије „Kараван“ у новој сезони добило је највишу оцјену екипе РТРС-а која је похвалила добру организацију и дочек од стране домаћина из Општинске управе у Српцу, као и одзивом грађана током емитовања, за који су рекли да је био највећи од свих досадашњих емисија.

Начелник општине Млађан Драгосављевић упутио је захвалност свим учесницима емисије на доброј презентацији Српца, а нарочито излагачима који су на репрезентативан начин представили нашу богату туристичку и гастрономску понуду.

Након емисије одржан је двочасовни концерт Гоце Тржан са бендом, којем је присуствовало преко 1200 посјетилаца свих генерација из Српца и околних општина. Гоца је отпјевала највеће хитове из солистичке каријере дуге више од двије деценије, као и хитове из периода док је била члан групе Тап 011, те пјесме других познатих извођача, а публика је њен наступ наградила заслуженим аплаузима.

Прије њеног наступа одржан је мини концерт Тее Микић и Мирка Лончара који су извели блок домаћих и страних хитова и тако добро загријали атмосферу на градском тргу,

Kонцерт је имао и хуманитарни карактер јер је сав приход од проданог пића усмјерен за изградњу куће за Српчанку Невену Игњатић која има двоје дјеце, од којих је једно дијете са посебним потребама. Акцију ће водити Омладински савјет општине Србац који у наредном периоду планира кренути са значајнијем прикупљањем новчаних средстава за ову хуманитарну иницијативу.

Јучерашњи догађаји у Српцу заслужили су по свему највећу оцјену и показали да Србац итекако посједује значајне потенцијале и природне љепоте по којима може парирати и неким развијенијим срединама у Републици Српској и што је најважније, добре и честите људе, вриједне домаћине који су најважнији ресурс наше локалне заједнице.

Уколико сте пропустили да погледате јучерашњу емисију можете је погледати на интернет страници РТРС-а ОВДЈЕ.