Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kад се живот преокрене: Средњошколцима указано на фаталне посљедице саобраћајних незгода

Kад се живот преокрене: Средњошколцима указано на фаталне посљедице саобраћајних незгода

Ученици Центра средњих школа „Петар Kочић“ из Српца данас су имали прилику да послушају предавања на тему “Безбједност младих у саобраћају”.

Предавање је одржано за ученике завршних разреда у оквиру пројекта “Kад се живот преокрене” који реализује Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Средњошколци су чули причу Зорана Вујина, особе која је учествовала у саобраћајној незгоди, те задобила тешке тјелесне повреде и трајни инвалидитет.

„Лична прича Зорана Вујина“ приказала је посљедице саобраћајне незгоде и грешке које су довеле до незгоде.

“Моја главна порука младима је да поштују саобраћајне прописе. Мој лични примјер и грешка коју сам направио, због које сам већ 25 година у инвалидским колицима, треба да их потакну да никада не направе грешку као што сам ја и да буду што безбједнији у саобраћају. Једна грешка у саобраћају може да им окрене живот наопачке”, рекао је Вујин.

У оквиру презентације мастер инжењера саобраћаја из Агенције за безбједност саобраћаја РС, Николе Торбице, на тему “Kад се живот преокрене”, приказане су поруке младима како да се спријече негативне посљедице у саобраћају.

“Циљ пројекта је да се ученицима средње школе који су на прагу полагања возачког испита и потенцијални су будући возачи, скрене пажња на опасности којима су изложени млади возачи и побољшање безбједности у саобраћају. Подаци говоре да су млади људи учесници или виновници сваке треће саобраћајне несреће у Републици Српској”, рекао је Торбица.

Данас су ученици имали прилику да користе „пијане наочаре“ које симулирају ефекат утицаја алкохола, те приказују ученицима како алкохол дјелује првенствено на вид човјека и које су моторичке способности отежане када су под утицајем алкохола.