Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Засједали србачки пчелари, нови предсједник Жељко Игњатић

Засједали србачки пчелари, нови предсједник Жељко Игњатић

У сали за састанке Општинске управе Србац јуче је одржана годишња сједница скупштине Удружења пчелара “Kошница“ на којој су разматрани годишњи документи и изабрано ново руководство.

За новог предсједника изабран је Жељко Игњатић, а на мјесту предсједника Скупштине остао је досадашњи предсједник Боривоје Сладић.

Ранко Мачинковић, који је на мјесту предсједника био 13 година, истакао је да је удружење формирано 2009. године са циљем побољшања услова рада пчелара, размјене искустава и слично и додао да је рад у пчелињицама био отежан у претходне двије године због пандемије вируса корона, али да су већи дио активности предвиђених планом и програмом рада успјели реализовати.

“Отежавајућа околност је била увођење полицијског часа и у том погледу изражавам захвалност Полицијској станици Србац, која је имала разумијевања за обавезе пчелара, тако да им је уз дозволе за кретање омогућен рад”, рекао је Мачинковић.

Он додаје да су успјешно реализовани бројни пројекти а њихови чланови путовали су у Србију, Хрватску, Словенију и широм БиХ на разне сајмове и едукације.

“Радили смо много како би као пчелари напредовали и наше удружење учинили што функционалнијим“,рекао је Мачинковић.

Он је позвао све младе људе да се почну бавити пчеларством и да својом младошћу и идејама унесу нову енергију у србачко удружење.

Жељко Игњатић је поднио финансијски извјештај за протеклу годину из кога се видјело да је удружење пословало позитивно.

Kао један од иницијатора и првих чланова Kошнице, који је својим трудом и радом дао несебичан допринос развоју овог удружења, Игњатић је постављен на мјесто новог предсједника, а у обраћању је захвалио на указаном повјерењу и истакао потребу додатног омасовљења.

“У циљу развоја и опстанка пчеларства у Српцу морамо радити на омасовљењу и окупљању младих пчелара, јер образовани млади људи су нам потребни из више разлога. Требају нам људи који ће да се баве производњом меда, али и који су спремни да уче, да путују, упознају се са разним иновацијама и преносе их осталима. Такође, потребно је додатно радити на промоцији пчеларства и пчелињих производа међу млађом популацијом“, рекао је Игњатић.

Предсједник Скупштине удружења, Боривоје Сладић каже да је сједница протекла у најбољем реду и да су се могле чути конструктивне идеје.

“На дневном реду је било 12 тачака и драго ми је да су пчелари показали јединство и жељу да заједно раде на унапређењу удружења. Сви приједлози који се односе на избор чланова Управног одбора, Надзорног одбора, предсједника удружења и предсједника Скупштине су усвојени једногласно и радује ме што смо остали сложни у намјери да наша Kошница што боље функционише“, рекао је Сладић.

Исказана је потреба за бољом сарадњом са воћарима и изнесен приједлог да пчелари до 25 година старости и они који имају до 10 друштава не плаћају чланарину, а да пчелари након навршених 75 година буду почасни чланови удружења. О овим приједлозима ће бити ријечи на наредној сједници.

Након радног дијела услиједило је предавање за пчеларе које је одржао професор Горан Мирјанић са Пољопривредног факултета у Бањалуци.

“Kроз дружење са пчеларима указао сам на тренутно стање на пчелињацима и на активности које су пријеко потребне да се ураде у наредном периоду ако се зна да наредних дана долазе више температуре и први актуелни радови у пчелињаку“, рекао је Мирјанић.