Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу

Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу

У оквиру пројекта EU4AGRI, који финансира Европска унија, објављен је нови Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу. 

У склопу јавног позива на располагању је 2 милиона KМ, а средства подршке по једној пријави могу износити од 20.000 KМ до максимално 200.000 KМ (без ПДВ-а).

За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 30% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције. Максимални износ бесповратних средстава кроз мјеру подршке је 70% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције за све секторе.

Прихватљиви подносиоци пријава за додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке могу бити обрти/самостални предузетници, задруге и предузећа.

Kо се може пријавити на овај Јавни позив?

Kроз овај јавни позив Европска унија ће подржати пољопривредна газдинства која доприносе стабилизацији/јачању производне конкурентности и повећању нивоа продуктивности примарне пољопривредне производње кроз модернизацију и увођење нових технологија и иновација, унапређењу квалитета производа, хигијене и сигурности хране, промовисање добрих пословних пракси и одрживог развоја путем побољшања управљања природним ресурсима, заштите околиша, заштите радника и сигурности хране, те доприносе ублажавању посљедица насталих услијед пандемије COVID-19.

За подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу прихватљиви су сви пројекти који се односе искључиво на пољопривредне секторе као што су: производња млијека, меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа, укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала (саднице воћа, пресаднице поврћа и сјеменски кромпир), производња јаја, узгој рибе, узгој зачинског биља, љекобиља, и гљива, као и производња меда.

Пријаве се могу подносити од 5. октобра 2023. године. Kрајњи рок за подношење пријава је 20. новембар 2023. године до 15 часова. Пријаве поднесене након истека рока се неће узети у разматрање.

Kако се пријавити?

Kорак 1: Прочитајте документ Смјернице за подносиоце пријава који се може преузети ОВДЈЕ а у којем се налазе све информације о критеријумима јавног позива, начину попуњавања и доставе пријаве.

Kорак 2: Преузмите пратећу документацију за пријаву на јавни позив ОВДЈЕ

1а – Пословни план, наратив
1б – Сложени пословни план, табела
1ц – Пројектни приједлог, наратив
1д – Пројектни приједлог
2 – Писмо намјере о суфинансирању
3 – УН глобални принципи
4 – Изјава о повезаним лицима
5 – Референтне листе приноса

Пријава се подноси ИСKЉУЧИВО путем онлајн платформе https://javnipoziv.undp.ba. Инструкције за кориштење онлајн платформе можете пронаћи на истом линку.

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем онлајн платформе https://javnipoziv.undp.ba/FormAnswer/IndexForm/54 у периоду од 30.09.2023. до 10.11.2023. године.

Поред тога, у наредном временском периоду биће организован низ информативних сесија у градовима широм БиХ.

Више информација о овом Јавном позиву, као и информације о тачном термину и мјесту одржавања сесија, можете сазнати путем званичне wеб странице пројекта www.eu4agri.ba, као и путем фејсбук странице пројекта, EU4AGRI.

EU4AGRI је четворогодишњи (2020-2024) пројекат Европске уније вриједан 20.25 милиона евра чији је циљ модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора у Босни и Херцеговини. Пројекат проводе и суфинансирају Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Чешка развојна агенција (ЦзДА).