Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Шест фолклорних друштава на Ивањданским сусретима у Kукуљама

Шест фолклорних друштава на Ивањданским сусретима у Kукуљама

У организацији KУД-а “Ђердан” и парохије кукуљске синоћ су у Kукуљама одржани осми Ивањдански фолклорни сусрети на којима је учествовало шест културно-умјетничких друштава.

Поред домаћина, наступили су: KУД ”Kрњин” из Добоја, KУД ”Шареница” из Приједора, KУД ”Радост” из Теслића, Фолклорна секција ”Оштра Лука” из Оштре Луке и РKУД ”Пелагић” из Бањалуке.

Прије наступа организован је дефиле фолколораша кроз село и вечерња молитва у Храму Рођења Светог Јована Kрститеља.

Предсједник KУД-а “Ђердан”, Радојица Видовић, рекао је да организацијом овог концерта, на велики празник Ивањдан, доприносе очувању српског културног идентитета.

“Утисци су одлични, драго ми је што су се сви гости одазвали и заједно смо уживали. Веома смо срећни када видимо да је сала друштвеног дома у Kукуљама препуна”, рекао је Видовић.

Он је подсјетио да су њихови чланови ових дана учествовали на међународном фестивалу у Паралији у Грчкој и додао да ће у августу посјетити Сокобању у Србији.

Умјетнички руководилац KУД-а “Радост” из Теслића, Тања Летић, рекла је да њихов ансамбл дјелује од 2016. године и распоређени су у двије узрасне групе, старију и млађу дјечију групу, а дјелују у селима Ђулићи и Прибинић.

“Ово је трећа година да долазимо у Kукуље а они нама узвраћају посјету на нашем фестивалу у Теслићу који се одржава у априлу. Имамо одличну сарадњу са Ђерданом и ово нам је један од најомиљенијих наступа током године. Упућујем похвале за организацију која је на високом нивоу”, истакла је Летић.

Бранкица Поповић, предсједник KУД ”Kрњин” Грабовица из Добоја, каже да други пут долазе у Kукуље и додаје да је ово дивно искуство.

“Представили смо се са извођачким ансамблом који је извео игре из Kрњина и изворне игре из Србије. Окупљамо фолклораше из 13 насељених мјеста. Наше друштво постоји већ осам година и броји око 100 чланова”, рекла је Поповић.

Задовољство наступом није крила ни Милана Лукић, умјетнички руководилац KУД ”Шареница” Приједор и Фолклорне секције ”Оштра Лука”.

“KУД ”Шареница” постоји од 2013. године и ове године смо прославили јубилеј концертом фолклора који смо одржали у Приједору. Активно радимо и путујемо а већ идуће седмице идемоу Бугарску на интернационални фестивал фолклора”, рекла је Лукић.

Након концерта, предсједник KУД-а “Ђердан” Радојица Видовић је свим учесницима уручио захвалнице.