Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Шестогодишња стратегија предвидјела 21 пројекат вриједан 46,3 милиона KМ

Шестогодишња стратегија предвидјела 21 пројекат вриједан 46,3 милиона KМ

У склопу развојне стратегије општине Србац од 2022. до 2028. прошле године је започета реализација осам од укупно 21 пројекта који су предвиђени за имплементацију више година, а чија вриједност износи 46.360.000 KМ, од чега средства из буџета износе 5.990.000 KМ а донације 40.370.000 KМ.

Ово је на мартовској сједници Скупштине општине изјавио шеф Одсјека за стратешко планирање, управљање развојем и инвестиције општине Србац, Милорад Лепир који је рекао да ће се осталих 13 пројеката проводити у наредним годинама имплементације стратегије.

Он је истакао да је у прошлој години окончана додјела пластеника за 25 жена и младих, реконструкција дионице пута Србац-Прњавор, реконструкција и проширење водоводне мреже у Разбоју Љевчанском и Илићанима, уградња ЛЕД расвјетних тијела у уличну расвјету, а спроведена је и реконструкција путних праваца широм србачке општине те унапређење наставних планова и програма у основним и средњим школама увођењем новог образовног профила техничар ЦНЦ технологија.

Започето је и спроводи се уређење обале Саве и подручја око ушћа Врбаса у Саву и изградња марине на ушћу, изградња спортског објекта поред терена ФK Слога, адаптација и опремање културних установа, изградња дома у Горњим Срђевићима и Разбоју Љевчанском и реконструкција дома у Горњој Лепеници.

Обезбијеђена су и средства за изградњу зграде за младе брачне парове, опремање дјечијег вртића и реконструкцију постојећег објекта у власништву општине Србац у сврху простора за галерију и депо слика.

У наредном стратешком периоду радиће се на изградњи инфраструктуре унутар пословне зоне Црнаја гдје ће се градити секундарна саобраћајница у дужини од 510 метара, затим изградња система наводњавања, подршка маргинализованим групама које се баве предузетништвом, изградња откупног центра, инсталација нове инкубаторске станице, дигитализација јавне управе, израда просторног и урбанистичког плана, проширење канализационе мреже, санација дивљих депонија, изградња колектора и постројења за третман отпадних вода и други пројекти.

Лепир је рекао да је реализација стратегије у 2022. години текла уз постојање финансијских потешкоћа и уз потешкоће проузроковане пандемијом вируса корона али је ипак реализован значајан број развојних пројеката, те су рјешавани различити проблеми посебно у области социјалне заштите.

Он је подсјетио да је стратегију израдио развојни тим општине Србац у оквиру Пројекта интегрисаног локалног развоја (ИЛДП), уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и Развојног програма Уједињених Нација (УНДП) у периоду крајем 2021. и почетком 2022. године.

“Општина Србац је ушла и у друге пројекте, попут МЕГ 2, БФЦ пројекта повољног пословног окружења и слично. Поред тога, настојаћемо у 2023. години, за реализацију годишњег плана имплементације стратегије, обезбиједити што је могуће више средстава подношењем пројектних приједлога код разних домаћих и међународних фондова”, истакао је Лепир.