Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Шеста србачка тракторијада окупила преко 250 трактора

Шеста србачка тракторијада окупила преко 250 трактора

Више од 250 трактора и преко двије хиљаде посјетилаца из Српца и сусједних општина и градова присуствовало је у недјељу 26. марта шестој србачкој тракторијади која је одржана на писти за пољопривредну авијацију у Повеличу.

Учесници који су стигли из цијеле БиХ приказали су старију и новију пољопривредну механизацију која је изазвала велику пажњу посјетилаца а највјештији међу њима демонстрирали су своје способности у навлачењу трактора и вучи клада.

Александар Њежић, један од организатора, каже да је више него задовољан одзивом учесника и посјетилаца.

“Циљ манифестације је био да се окупимо и дружимо прије сјетве и размјенимо искуства. Ове године смо по први пут имали и својеврсни мини сајам на којем смо презентовали 15 нових трактора фирми из Дубрава, Пелагићева и Бијељине”, рекао је Њежић.

Манифестацију су посјетили начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који су рекли да је због свог значаја тракторијада уврштена у календар годишњих манифестација које се финансирају из општинског буџета.

“Ово је изузетно значајан догађај јер је непосредно везан за пољопривредну производњу од које живи велики број наших становника. Захваљујући групи ентузијаста, тракторијада је својом масовношћу и одзивом учесника изашла ван оквира наше локалне заједнице и из године у годину биљежи рекордну посјету”, рекао је начелник Драгосављевић.

Тракторијади је присуствовао и новоименовани министар трговине и туризма у Влади Републике Српске, Денис Шулић, који је рекао да је протеклих година манифестација била међународног карактера и изразио увјерење да ће тако остати.

“Она има значајан туристички потенцијал јер људи долазе из Европе и свијета и упознају и остале бенефите Српца и Републике Српске. Уз подршку Владе Републике Српске трудићемо се да подржимо организацију што више оваквих догађаја, али и да пружимо помоћ у подстицајима и обнови пољопривредне механизације, што су и до сада чинили ресорно министарство, Влада РС и предсједник Милорад Додик а што је препознато од наших пољопривредника”, рекао је Шулић.

На тракторијади се јуче могао видјети и велики број србачких одборника, као и посланик у Народној скупштини Републике Српске Радојица Видовић.

Милован Антонић из Брезовљана каже да редовно долази на тракторијаду јер се ради, прије свега, о добром дружењу.

„Већ сам полако у позним годинама за обраду земљишта али млади који су дошли у већем броју ће нас наслиједити. Заиста се могло видјети доста трактора али у моје вријеме најјачи трактор су била два коња. Од самог почетка сам радио земљу с коњима и ко није орао са њима тешко ће то моћи и са трактором“, рекао је Антонић.

На србачку тракторијаду је са три трактора по трећи пут стигла и екипа из Доње Слатине код Шамца која организује чувену Слатинску тракторијаду. Представник екипе Бранислав Божић каже да је њихова највећа атракција „трактор-роштиљ“ који је изазвао пажњу посјетилаца а који је, како каже, јединствен не само у Српској већ и на Балкану и Европи.

„Дошли смо спонтано на идеју да га направимо и будемо по нечему јединствени и препознатљиви. Kупили смо стари трактор од 750 коња без мотора и адаптирали га за роштиљ а ускоро ћемо на њега инсталирати и ражањ за печење прасади и пилића. Довољно је само мало угријати трактор и припремити добра дрва или угаљ и роштиљски специјалитети су загарантовани“, рекао је Божић.

Он додаје да ће Слатинска тракторијада ове године бити одржана 23. априла по шести пут а очекује се као и ранијих година и до три хиљаде посјетилаца.

„Прошле године је било 165 трактора од чега 45 нових са пољопривредном механизацијом које је изложило осам фирми. Ове године очекујемо већи број излагача и посјетилаца. Имамо значајну подршку Општине Шамац која је помогла наш долазак на србачку тракторијаду“, истакао је Божић.

Највећа атракција јучерашње манифестације засигурно је био прави „див“ међу тракторима, ИМТ 5360 кога је довезао Владимир Сарајлић из Ламинаца. Он је демонстрирао вјештине у савлађивању препрека и преласку преко канала, што је изазвало дивљење присутних.

„Ради се о трактору јачине 360 коњских снага са мерцедес мотором В12 који троши 50 литара дизел горива на сат под пуним оптерећењем и може обрадити три до четири хектара дневно у лакшем земљишту. У питању је мало старија машина која није поуздана па за њу не купујемо нове прикључке, тако да земљиште обрађујемо са мањим тракторима, али је свакако атракција за око“, истакао је Сарајлић.

Он каже да се његова породица бави пољопривредом готово четири деценије и додаје да се ради о традицији која се преноси са кољена на кољено.

„Почео је дјед, преузео мој отац а сада нас три брата настављамо даље. Имамо већ 30 година своју фирму „Зеленгај“ а поред ратарства бавимо се и сточарством“, рекао је Сарајлић.

Србачку тракторијаду је водио Станислав Јакица који је познат по вођењу штрапаријада у Републици Српској а за све посјетиоце је био обезбијеђен и бик на ражњу уз музику уживо до касних вечерњих часова.

Више фотографија може се погледати у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.