Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Четрдесети сазив бардачке колоније од 1. до 9. јула

Четрдесети сазив бардачке колоније од 1. до 9. јула

Четрдесети јубиларни сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ биће одржан од 1. до 9. јула на Бардачи.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, каже да је долазак потврдило 35 академских сликара из 15 земаља који ће девет дана стварати умјетничка дјела у Тренинг центру Природно-математичког факултета на Бардачи на тему „Спас планете-Оаза Србац“.

Међу њима је италијански сликар Едмунд Драхми који је од 10. октобра прошле године званични папин портретиста у Ватикану.

“Ту су још и Далибор Ћетковић, добитник престижне награде Леонардо Да Винчи, сликар Жарко Ђукић из Србије и сликарка Вина Ел Шами из Енглеске, која је докторирала у Торонту, а од прошлогодишњег сазива ће нам доћи сликар из Белгије Сатар Нама“, рекао је Митраковић.

Он истиче и сликаре који су 40 година присутни на нашем подручју и који су учествовали на самим почецима колоније попут Здравка Мирчете, Миле Средојевића и Милована Чикића, односно групе аутора из Републике Српске који су читав живот посветили Бардачи и колонији и који су такође учесници ове године.

“Мислим да смо успјели бардачку колонију вратити на међународни ниво. Морали смо ове године почетак мало помјерити из разлога што је већина умјетника запослена на универзитетима широм свијета па смо сачекали да прође академска година и предавања како би учествовали на колонији”, рекао је Митраковић.

Осим академских сликара у рад колоније ће бити укључено још неколико полазника школе сликања за ликовне таленте.

Митраковић каже да ће током деветодневног рада сликара бити организован низ попратних активности о чему ће јавност накнадно бити информисана.

„За отварање колоније као и сваке године планирамо изложбу у суботу 1. јула. Ове године смо успјели договорити са Јасмином и Далибором Ћетковић да донесу своје слике и приреде изложбу, а то су умјетнине које су добиле награду Леонардо Да Винчи у Италији. Наша публика ће се први пут сусрести са таквим дјелима која су била изложена по музејима у Италији са највећим именима на пољу сликарства. Изложба ће трајати седам дана а посљедњег дана колоније традиционално ћемо организовати завршно вече у центру града уз пригодан концерт“, истакао је Митраковић.

У фундусу колоније тренутно се налазе 672 умјетничка дјела настала на Бардачи, од којих је око 200 слика уступљено на реверс на украшавање кабинета државних и општинских установа, а које ће наћи своје мјесто у новој галерији када буде завршена. Додаје да је завршен тендер за нову галерију а радови би требали почети ускоро.

„Идеја о бардачкој колонији се родила 1983. године. Сликар Рајко Петковић је организовао прву колонију 1984. године и трајемо пуних 40 година без прекида. То је друга најстарија колонија у БиХ. Циљ је остао исти, очување еко система и борба за екологију па се надамо да ће то наставити и будуће генерације“, рекао је Митраковић.