Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

„Ц.Е.З.А.Р.“ уручио волонтерске књижице и дипломе најактивнијим волонтерима

„Ц.Е.З.А.Р.“ уручио волонтерске књижице и дипломе најактивнијим волонтерима

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ организовало је данас пријем за волонтере који су били активни у 2022. години, поводом обиљежавања Међународног дана волонтера.

Данашње дружење била је прилика за ретроспективом свих волонтерских активности у току године, уз подјелу волонтерских књижица, диплома најактивнијим волонтерима и захвалница појединцима и организацијама које су пружале помоћ у току године а приређена је и изложба фотографија и новинских чланака о раду удружења.

У 2022. години активно је било око 50 србачких волонтера а у бази србачког удружења налази се чак 450 младих људи који су до сада прошли кроз разне волонтерске активности.

Као што је обичај већ неколико година уназад, проглашен је и волонтер године, а у 2022. години признање је заслужено отишло у руке Ирини Кљајчин, која је била укључена у већину активности удружења.

Ирина је проглашена и за једног од пет најбољих волонтера у Републици Српској на централној манифестацији у Бањалуци, а иза себе има преко хиљаду волонтерских сати.

“Бити волонтер године је велика част и успјех и драго ми је што је неко препознао мој труд и рад. Своје вријеме често користим на хуман начин, помажући другима, и увијек ми је драго када могу одвојити за волонтирање барем сат до два дневно”, каже Ирина.

Додаје да је већ једну волонтерску књижицу испунила а тренутно попуњава другу.

“Неке од активности које ћу памтити су дружења са волонтерима из Белгије у Бардачи, у оквиру програма Ерасмус плус. Упознали смо људе са истим погледима на живот, радили бројне корисне активности и створили нова пријатељства”, истакла је Ирина.

Иза Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ је веома активна и успјешна година. Већ трећу годину ово удружење је сједиште Волонтерског сервиса Републике Српске, што потврђује да је волонтерски активизам младих Српчана био веома заступљен, како на локалном и регионалном, тако и републичком нивоу.

“Ове године смо имали 50 јако активних волонтера и остаје нам све мањи број волонтерских књижица. Сви они се јако обрадују кад добију књижице у које се трудимо забиљежити сваку активност и то им јако значи за њихово школовање, развој и напредак”, каже Шњегота.

Истиче да волонтирање није обавезно али да је велики број младих заинтересован да пружи свој допринос у разним друштвеним активностима.

“Најчешће их питамо шта желе да раде и у складу с тим организујемо волонтерске активности. Велики број програма је креиран управо од стране наших волонтера и ту имамо највећи успјех јер су они бирали шта да раде”, истакла је Шњегота.

Она је изразила понос што је Ирина Кљајчин, као чланица њиховог удружења, проглашена међу пет најактивнијих у Српској.

“Она је била активна не само ове, већ и претходних година, како у Цезару, тако и у НВО “Миленијум” и Центру средњих школа “Петар Кочић”. Препознали смо да има потенцијал да буде међу најбољима у Српској и поносни смо како на њу, тако и на остале наше волонтере”, рекла је Шњегота.

Данашњем догађају присуствовао је и начелник општине Млађан Драгосављевић.

“Упућујем честитке свим члановима Цезара и њиховим волонтерима а нарочито Ирини Кљајчин као најактивнијој у Српцу и Републици Српској и посебно смо поносни због те чињенице. Указујемо максималну пажњу Цезару и другим омладинским удружењима кроз новчана давања из буџета и својим активностима које обављају током године показују да заслужују пажњу заједнице”, рекао је начелник Драгосављевић.

До краја године волонтере очекује још неколико акција, а једна од најзначајнијих ће бити организација традиционалног Новогодишњег концерта удружења “Ц.Е.З.А.Р.”.