Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

„Ц.Е.З.А.Р” први у БиХ организује едукације са циљем побољшања положаја младих у саобраћају

„Ц.Е.З.А.Р” први у БиХ организује едукације са циљем побољшања положаја младих у саобраћају

У периоду од 25. до 27. маја у Српцу је одржан међународни догађај који је окупио партнерске организације Erasmus+ пројекта „New Education Approaches for Road Safety“.

Kао што само име говори, у питању је пројекат који има за циљ повећање безбједности положаја младих у саобраћају, те подршку секундарним жртвама саобраћајних незгода у четири партнерске државе – Словенији, Аустрији, Србији и Босни и Херцеговини. Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ је партнер који представља Босну и Херцеговину у овом међународном тиму, а у реализацију пројекта укључени су још Завод варна пот из Љубљане, Актив НС из Новог Сада, те Висион 5 из Граза.

“Реализација пројекта започела је у септембру 2022. године и трајаће све до септембра 2024. године. У првој години пројекта реализују се тренинзи и едукације, те састанци пројектног тима са циљем развоја најбољих модела превенције саобраћајних незгода код младих, али и подршке секундарним жртвама саобраћајних незгода, а управо је „NEAR Development lab“ у Српцу био догађај на којем су се дефинисали модели подршке и превенције, који ће се реализовати у другој години пројекта”, рекла је извршни директор Цезара, Тања Шњегота.

Уз њихове волонтере, госте су дочекали замјеник начелника општине Владимир Гужвић, као и командир Полицијске станице Србац, Синиша Шњегота. Присутни су били и професионалци у пољу саобраћаја, који су запослени у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске и ЈУ Путеви Републике Српске, те ће бити укључени у даљу реализацију пројекта.

“Србац ће бити прва локална заједница у Босни и Херцеговини у којој ћемо реализовати вршњачке едукације са циљем побољшања положаја младих људи у саобраћају, након чега исти модел планирамо проширити и у друге локалне заједнице у Босни и Херцеговини. Такође, едукације ће истовремено пратити и онлајн кампања на друштвеним медијима”, истакла је Шњегота.

Више информација о пројекту, као и ток реализације превентивних модела и модела подршке за младе по државама можете пратити на званичном wеб порталу https://near-campaign.eu/

“Будући да наше удружење представља омладинску организацију, од великог значаја је да у наше активности укључујемо теме које су битне за младе људе, баш као што је безбједност у саобраћају”, додала је Шњегота и захвалила се партнерима на сарадњи и инспиративном дружењу, волонтерима на ангажману, као и Ресторану Монументал на подршци.