Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

„Ц.Е.З.А.Р.“ допринио еко активизму младих у БиХ

„Ц.Е.З.А.Р.“ допринио еко активизму младих у БиХ

Чланови Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ присуствовали су Конференцији „Зелена мрежа за зеленију и чистију Босну и Херцеговину“, која је организована у петак, 19. маја у згради Уједињених нација у Сарајеву.

Конференцију су отворили резидентна представница Уједињених нација за БиХ, Ингрид Мекдоналд, те замјеник Амбасадора Италије у БиХ, Матео Евангелиста.

“На конференцији су учествовали млади из разних дијелова Босне и Херцеговине, а волонтери из Српца, Ирина Кљајчин и Небојша Миладић, презентовали су присутнима пројекат „Еко активизам младих у Босни и Херцеговини“, који је наше удружење реализовало у претходних неколико мјесеци и који је добио подршку управо захваљујући чланству нашег удружења у Зеленој мрежи”, рекла је извршни директор Цезара, Тања Шњегота.

Она додаје да су овим пројектом остварени значајни резултати, почевши од великог броја (преко 30.000) импресија на друштвеним мрежама, до укључености око 115 младих људи, који су кроз волонтерске акције остварили више од 500 волонтерских сати.

Пројекат је реализован у три локалне заједнице – Српцу, Приједору и Неуму, а осим партнерске организације – Удруге Маре нострум из Неума, укључили су се и Волонтерски сервис Републике Српске, Удружење Мост из Градишке, Центар за животну средину из Бања Луке, Омладински савјет Приједор, те Центар за одрживи развој из Бихаћа.

“Циљ пројектних активности био је дати допринос заштити животне средине и повезивању младих људи из различитих дијелова Босне и Херцеговине, а активности су биле усмјерене указивању на значај и угроженост мочварног екосистема на Бардачи, планинског екосистема на Козари и морског екосистема у Неуму. Након Конференције, организован је тренинг „Креирање визије, мисије и управљања Зеленом мрежом“, који је био одлична прилика за повезивањем са младим еко активистима из цијеле Босне и Херцеговине”, истакла је Шњегота.

У наредном периоду ово удружење очекује неколико различитих пројектних активности, а прва еколошка активност која слиједи је обиљежавање Међународног дана заштите животне средине, 5. јуна, традиционалним догађајем „Bardača Meet Up“.