Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Црвени крст Србац успјешно обавио мисију хуманости у прошлој години

Црвени крст Србац успјешно обавио мисију хуманости у прошлој години

У просторијама Црвеног крста Србац данас је одржана годишња скупштина на којој су уручена признања појединцима који су се истакли у раду у протеклих 30 година.

Признање за 30 година рада од Црвеног крста Републике Српске добио је дугогодишњи члан ове хуманитарне организације Милош Стојковић који је био вишеструки давалац крви.

У знак захвалности, поводом овог јубилеја, Црвени крст Србац је добио признање Црвеног крста Републике Српске за несебичан рад и залагање у очувању и промоцији хуманитарних вриједности и принципа на којима почива организација Црвеног крста.

Говорећи о раду и финансијском пословању у прошлој години секретар Игор Јовичић је истакао да су веома поносни на велики број дјеце коју су учланили у прошлој години и којих је било преко 500 али и на изузетно добар одзив грађана на акције давања крви.

„У 2022. години помоћ смо обезбиједили за 105 породица. Уз помоћ Владе Републике Српске добили смо осам тона брашна и заједно са Центром за социјални рад је подијељено социјално угроженим лицима. За Божић смо подијелили печенице и дјечије пакетиће а током године и пакете хране и хигијенских потрепштина и гардеробе за одрасле, највише за бебе. Учествовали смо и у изградњи куће за самохрану мајку Невену Игњатић”, рекао је Јовичић.

Он је нагласио да је вриједност подијељене помоћи износила 18.985 KМ.

“Највећи донатори су нам били Влада Републике Српске, Црвени крст РС, Пекара Сунце, Душко Гудаловић и Далибор Бабић. Посебно похваљујем Пекару Сунце која нам пружа подршку преко 10 година“, рекао је Јовичић.

Према његовим ријечима, у прошлој години одржали су три акције давања крви на које се одазвало 211 давалаца а прикупљено је 179 доза крви.

“У последњој акцији су учешће узели и ученици Центра средњих школа “Петар Kочић”. Обуку из прве помоћи је слушало 211 кандидата или за 44 мање у односу на претходну годину а на наш приједлог Ненад Грбић је добио признање од предсједника Републике Српске за 100 давања крви“, истакао је Јовичић.

Што се тиче подмлатка и омладине Црвеног крста, Јовичић је рекао да су учествовали на свим такмичењима и остварили запажен резултат.

„У Неедјљи дјетета смо обишли 20 вишечланих породица и обезбиједили слаткише за све првачиће. Организовали смо и низ активности са вртићем. По школама смо учланили око 500 ученика у Црвени крст а сва средства од чланарине смо оставили школама за потребе сиромашних ученика. Два ученика су отишла на кампове које организује Црвени крст РС“, рекао је Јовичић.

Он је похвалио добру сарадњу са Општинском управом.

„Грант нам се исплаћује редовно из буџета, а локална управа нам је купила комби возило, док смо ми повољно обезбиједили новије ауто. Центар за културу и спорт нам редовно обезбјеђује простор за акције добровољног давања крви у дворани а захваљујем се и Дому здравља Србац на подршци, као и основним школама и средњошколском центру, те новинарима Радио Српца и Дејану Јовичићу који уређује општинску страницу на правовременом информисању о нашим активностима“, рекао је Јовичић.

Скупштини се обратио и начелник одјељења за општу управу Душко Митрић који је рекао да Црвени крст Србац има изузетно добру сарадњу са Општинском управом.

„Свој задатак и мисију успјешно извршавате и честитам вам јер је то нешто што треба цијенити. Из искуства које имам у сарадњи са Црвеним крстом у претходном периоду могу рећи да сте увијек ту заједно са локалном управом и Центром за социјални рад како би помогли становништву када се нађе у невољи али и у хуманитарном раду. Одговорни сте били када су у питању елементарне непогоде, поплаве и епидемије, били сте на услузи општинском штабу и увијек доступни. Успјешно радите и на организовању акција давања крви што се види на великом одзиву грађана“, рекао је Митрић.