Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Цивилна заштита Србац: Упозорење на обилне падавине и могућност поплава

Цивилна заштита Србац: Упозорење на обилне падавине и могућност поплава

Општинска служба цивилне заштите упозорава становништво општине Србац да због дугих обилних падавина, презасићености земљишта водом и немогућности апсорпције оборинских вода у случају најављених падавина може доћи до настанка бујичних поплава и заплављивања објекта.

Имајући у виду стање водостаја у водотоцима на подручју општине Србац, дуже интензивне падавине могу проузроковати излијевања ријека из корита и плављење земљишта и објеката у њиховом захвату.

Замољава се становништво, посебно оно које живи у близини водотока, да прати хидролошку ситуацију у свом окружењу и према истој у случају потребе проводи мјере заштите и самозаштите од поплава.

Данас у 12 часова водостај Саве код Српца износио је 813 центиметара a редовне мјере одбране од поплава проглашавају се на 860, односно ванредне мјере на 940 центиметара. Сава се тренутно излила у небрањеном подручју на потезу уз магистрални пут Србац-Дервента а домаћинства у брањеном подручју за сада нису угрожена. У порасту је и водоток ријеке Врбас.

Према најавама из Републичког хидрометеоролошког завода, данас се очекује на западу од 5 до 10 мм кише, а на југу од 20 до 35 мм кише.

У четвртак (15.12.) на западу се очекује од 30 до 40 мм, на југу од 40 до 60 мм, локално и преко 80 мм. Очекује се јачање јужног и југозападног вјетра, прво на југу а потом и у централним предјелима. Јак вјетар са ударима 30 до 50 км/х, локално и до 70км/х.

У петак (16.12.) на западу се очекује од 20 до 30 мм, на југу од 40 до 60 мм, локално и преко 80 мм. И даље јак вјетар са ударима 40 до 60 км/х, локално и до 90 км/х.

У суботу (17.12.) се очекује на југу од 20 до 40 мм, с тим што ће први дио дана падати киша а потом са запада уз пад температуре се очекује нови сњежни покривач. У нижим предјелима очекује се од 1 до 5 цм, а до 10 цм на планинама на истоку и западу.

Општинска служба цивилне заштите подсјећа грађане на телефонске бројеве хитних служби:

121 Центар 121 (Цивилна заштита)
122 Полиција
123 Ватрогасци
124 Хитна помоћ