Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

“Цезаромобилом” обиљежен Међународни дан дјетета

“Цезаромобилом” обиљежен Међународни дан дјетета

Удружење грађана ”Ц.Е.З.А.Р” обиљежило је Међународни дан дјетета – 20. новембар кроз иницијативу “Цезаромобил”.

Тим поводом, њихови чланови посјетили су Дјечији вртић “Наша радост”, Удружење родитеља и дјеце са посебним потребама Извор и ученике централних основних школа са подручја наше општине – ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац, ОШ “Доситеј Обрадовић” Разбој и ОШ “Вук Kараџић” Ситнеши.

“Разлог посјете било је представљање нашег рада и уручивање симболичних поклон пакета за креативне активности са дјецом”, рекла је извршни директор Цезара, Тања Шњегота.

Она је додала да је њихово удружење почетком године добило подршку за реализацију идеје „Цезаромобил“ од стране Уникредит банке.

„Цезаромобил је замишљен као караван креативних, едукативних и спортских активности који би прошао кроз многе школе са подручја општине Србац и на тај начин утицао на социјализацију дјеце и младих са подручја ове општине, са нарочитим акцентом на инклузију дјеце из руралних подручја. Такође, један дио активности односио се и на подршку редовним активностима у удружењу, којих на седмичном нивоу има много и у оквиру истих окупља се око 150 полазника”, каже Шњегота.

Kрајем августа у Цезару су започели упис нових полазника у други циклус програмских активности а у септембру су први полазници већ заузели своје мјесто на разноврсним креативним, едукативним, спортским и плесним активностима.

“Готово сваког дана реализује се једна или више активности, а са полазницима тренутно ради шест младих људи који су стручни, едуковани и заиста уживају у свом послу”, каже Шњегота.

Понедјељком дружење започињу полазници активности Цезарови мини креативци, а како сам назив каже, полазници су најмлађи чланови удружења, узраста од три до четири године.

“Након њих, креативну радионицу преузимају њихови старији другови, узраста од пет до шест година, полазници активности Цезарови мали креативци. Понедјељком је активна и Цезарова школа спорта која окупља значајан број малишана. Уторак, сриједа и четвртак резервисани су за плесне активности, које похађа чак око стотину полазника а највећа заинтересованост влада за Цезаровом ритмичном гимнастиком која се одвија у пет различитих узрасних група, а прате ју Цезаров хип хоп и Цезарова зумба”, каже Шњегота.

Према њеним ријечима, плесачи вриједно припремају плесне кореографије, а србачка публика увијек једва чека да присуствује њиховим наступима.

“Четвртком је у удружењу такође активно, будући да осим плеса наши чланови похађају радионице Цезарови истраживачи. “Петак у Цезару“ је активност посебна по томе што окупља сву заинтересовану дјецу и младе, који након школе могу да се одморе у просторијама удружења уз кафу, чај, понеки слаткиш, лијепу ријеч, креативне радионице и различита едукативна и спортска надметања. Ако сте мислили да се врата удружења викендом затварају, варате се, јер суботом полазници Цезарове зумбе имају још један плесни час, а истовремено траје и још једна нова активност – Цезарова школа одбојке”, каже Шњегота.

Истиче да ништа мање значајна није ни активност Цезарова школа ролања, која је трајала од марта до октобра и окупила је око 30 полазника, који су већ након неколико првих тренинга потпуно овладали ролшуама.

“За реализацију овако великог броја разноврсних активности, осим воље, труда, рада, али и љубави, потребна је константна финансијска подршка. Сваки час, тренинг и радионица захтјевају посебан материјал, који се набавља на седмичном нивоу, те је овогодишњи други циклус активности у удружењу потпомогнут захваљујући „Цезаромобил“ иницијативи”, нагласила је Шњегота.

Будући да је „Цезаромобил“ првенствено замишљен као „активности удружења на точковима“, реализовано је и неколико посјета.

“Прва „теренска“ активност била је учешће на догађају „Баскет Фест Разбој“, који су чланови нашег удружења употпунили организовањем креативне радионице за све присутне малишане, која је била изузетно посјећена и занимљива како дјеци, тако и младима. Осим тога, плесачи су уљепшали догађај плесном кореографијом „Навијачице“, каже Шњегота.

Kако је један од циљева иницијативе „Цезаромобил“ и едукација о волонтирању, те ангажман младих кроз конкретне активности, са волонтерима је посјећен Дом за стара лица на Бардачи, чиме је обиљежен Међународни дан старијих особа, 1. октобар.

“Почетком октобра кроз многе активности прослављена је Дјечија недјеља, која је имала слоган „Подијели радост, знање и љубав“, те су активности у удружењу биле проширене многим догађајима. Kроз „Цезаромобил“ је подржана креативна радионица на отвореном, на којој су учествовали Цезарови мини и мали креативци, а исти дан волонтери удружења су посјетили Основну школу „Доситеј Обрадовић“ у Kукуљама и одржали Игре без граница за око 50 ученика. Смијеха и забаве није недостајало, а будући да је у питању традиционално дружење, већ су договорене заједничке активности за обиљежавање Дјечије недјеље сљедеће године“, рекла је Шњегота.

Она је упутила захвалност Уникредит банци на подршци и првенствено директору филијале, нашем суграђанину Живку Савићу, који је препознао квалитет рада Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“

“Иако првенствено замишљене идеје неће моћи бити реализоване у потпуности, будући да захтјевају значајнија средства од донираних, сигурни смо да ће „Цезаромобил“ испунити задате циљеве, а истовремено се надамо да ће бити препознат од стране осталих донатора и заживјети у потпуности, како би сва дјеца са подручја општине Србац имала једнаку прилику за социјализацијом“, изјавила је Шњегота.