Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Формирана Горска служба спашавања у Српцу, за начелника службе именован Љубо Шушчевић

Формирана Горска служба спашавања у Српцу, за начелника службе именован Љубо Шушчевић

У згради Ватрогасног дома у Српцу синоћ је одржана оснивачка скупштина Горске службе спашавања Србац на којој је за начелника службе изабран Љубо Шушчевић а за замјеника начелника службе и предсједника скупштине Дарко Гаврановић.

Међу члановима иницијативног одбора били су још и Никола Драгосављевић, Александар Миланковић и Слободан Стојаковић, који ће такође чинити, прву горску службу овакве врсте у Српцу.

Љубо Шушчевић, који је као припадник Горске службе спашавања у БиХ, недавно учествовао у извлачењу повријеђених и настрадалих у катастрофалном земљотресу у Турској, рекао је да сада слиједи регистрација у суду након чега ће и званично почети дјеловати станица у Српцу која ће дјеловати под окриљем Горске службе спашавања Републике Српске.

“Добили смо подршку у оснивању од стране наше републичке службе а имамо добру сарадњу и са Горском службом спашавања Федерације БиХ. Бићемо ангажовани на подручју србачке општине, односно у било којем стању елементарних непогода, попут одбране од поплава, спашавању на води и под водом, затим на планинама, тражењу несталих и слично”, рекао је Шушчевић.

Он је једини спасилац у Српцу који је регистрован за дјеловање у елементарним непогодама било које врсте док остали чланови горске службе имају лиценце за спашавање на води и сада слиједе додатне обуке и едукације.

“Бићемо максимално ангажовани у кризним ситуацијама и ангажоваће нас Републичка управа цивилне заштите, као и Општина Србац, Полицијска станица, Дом здравља и други, а по потреби нас републички органи могу ангажовати и у иностранству”, рекао је Шушчевић.

Према његовим ријечима, за сада располажу са дијелом потребне опреме коју ће морати комплетирати у наредном периоду како би били у потпуности спремни за спашавање унесрећених.

“Најважније од свега је да добијемо финансијску подршку за рад и у том погледу смо већ добили најаве од стране Општине Србац да ће нас подржати, а очекујемо подршку и других институција”, рекао је Шушчевић.

На недавном пријему кога је начелник општине Млађан Драгосављевић организовао за Љубу Шушчевића истакнуто је да ће локална управа подржати оснивање горске службе и заинтересованост грађана да прођу потребне едукације и стекну лиценце како би се формирао спасилачки тим који ће у сваком тренутку бити спреман да дјелује у природним и другим непогодама на подручју наше општине.