Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У току превентивна кампања “Лако је брзину смањити”

У току превентивна кампања “Лако је брзину смањити”

У Републици Српској до 31. јула траје превентивна кампања „Лако је брзину смањити“ коју проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, Јединице локалне самоуправе, Радио Телевизија Републике Српске као медијски партнер и друштвено одговорне компаније „Ауто Миловановић д.о.о.“ и „Витинка а.д.“.

Циљ кампање је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској, смањењем број возача који возе непрописном или неприлагођеном брзином.

Kампањом се жели утицати на промјену ставова о важности и значају ограничења брзине и преношење поруке учесницима у саобраћају колико је важно поштовати ограничење брзине кретања.

Реализацијом ове кампање очекује се повећање учесника који поштују ограничење брзине кретања, чиме би дошло до смањења броја настрадалих лица у саобраћајним незгодама и измјене у структури повреда (значајно смањење тежине повреда и мања смртност).

Брзина је један од основних фактора ризика у саобраћају. Веће брзине кретања возила доводе до већих ударних брзина, а самим тим и до тежих повреда.

У Републици Српској годишње просјечно страда 120 лица у саобраћајним незгодама а тешке повреде просјечно задобије 614 лица.