Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу формиран кризни штаб за контролу афричке куге свиња, обавјештење за власнике фарми

У Српцу формиран кризни штаб за контролу афричке куге свиња, обавјештење за власнике фарми

Општинска управа Србац формирала је у уторак 27. јуна кризни штаб за контролу афричке куге свиња (АКС), на основу наредбе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, због појаве ове заразне болести на подручју града Бијељина.

На састанку кризног штаба је договорено да се фармерима достави упутство, односно наредба о мјерама за спрјечавање појаве и рано откривање уноса вируса АКС у Републици Српској, те да ће МУП Србац у наредном периоду вршити појачане контроле превоза и транспорта свиња, које ће бити могуће само уз увјерење о здравственом стању животиња издато од стране надлежног ветеринара.

На састанку су такође договорене и локације за потребе нешкодљивог уништавања лешева угинулих животиња.

У случају да фармер примијети неки од симптома АКС код животиња, потребно је да се у што краћем року обрати надлежном ветеринару или ветеринарској служби како би се жариште што прије лоцирало и провеле све мјере за сузбијање даљег ширења заразе.

За сва додатна питања или нејасноће фармери се могу обратити ветеринарском инспектору или у Одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац.

Афричка куга свиња (АСК) је вирусна заразна болест животиња са потенцијалом за веома брзо ширење без обзира на границе. Има веома озбиљне социо-економске и јавно здравствене посљедице и од великог је значаја за међународни промет животиња и производа животињског поријекла.

Болест се не преноси на људе и на друге животиње.

АСК се искоријењује на фармама домаћих свиња еутаназијом на зараженој фарми, док се код дивљих свиња болест веома тешко искоријењује, јер нема ефикасног лијека нити вакцине. Болест се преноси директним контактом са инфицираним свињама.

Потребно је обратити пажњу и на исхрану свиња, јер се болест преноси и путем производа од инфицираних свиња, прије свега недовољно термички обрађеним отпадом. Такође се преноси и путем обуће и одјеће.

Неопходно је посебно обратити пажњу да на фармама буду проведене све зоохигијенске мјере, на улазу у фарме да се поставе дезбаријере, а такође је потребно забранити улазак на фарму свим лицима која нису власници и/или запосленици на фарми.