Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу реализована кампања „Електрични тротинет није играчка“

У Српцу реализована кампања „Електрични тротинет није играчка“

Полицијска станица Србац реализовала је превентивну кампању Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Електрични тротинет није играчка“ која се спроводи са циљем одржавања повољног стања безбједности саобраћаја.

Kомандир Синиша Шњегота рекао је да су подјелом информативног летка грађани информисани о законским прописима који се односе на возаче лаких електричних возила и њихово учешће у јавном саобраћају.

“Лака електрична возила којима се учествује у саобраћају морају имати идентификациону потврду и наљепницу. На лаким електричним возилима се не смију превозити друга лица, а лица која управљају овом категоријом возила, која могу достићи максималну брзину до 25 километара на час, морају за вријеме вожње носити закопчану заштитну кацигу, имати навршених 14 година и посједовати потврду о познавању прописа из области безбједности саобраћаја”, рекао је Шњегота.

Он додаје да се на лице које користи лако електрично возило, максималне конструктивне брзине до 6 километара на час, примјењују прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај пјешака, док се на лица која користе лако електрично возило, максималне конструктивне брзине до 25 километара на час, примјењују прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај бицикла.

“Закон о безбједности саобраћаја Републике Српске прописује новчану казну у износу од 100 до 300 KМ за лица која управљајући лаким електричним возилом почине прекршај из области безбједности саобраћаја”, рекао је он.

Шњегота истиче да се овим путем апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, а посебно на лица која у саобраћају учествују са лаким електричним возилима с циљем да се информишу о законским прописима који регулишу услове и ограничења у вези кориштења лаког електричног возила.