Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу разматран проблем запошљавања инвалидних лица из борачких категорија

У Српцу разматран проблем запошљавања инвалидних лица из борачких категорија

На иницијативу предсједника Борачке организације Републике Српске, Радана Остојића, данас је у Српцу одржан састанак представника привредних друштава из Бијељине, Угљевика, Шамца, Брода и Српца која запошљавају ратне војне инвалиде, Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида и Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.
.
Након расправе учесници су донијели закључке које је презентовао предсједник Борачке организације Радан Остојић. Он је истакао да на територији Републике Српске има седам привредних друштава која су основана од стране општинских борачких организација и углавном сви имају сличне проблеме, а један од њих је проблем недостатка радне снаге.

“То се мора рјешавати на начин да са садашњих осам категорија које имају право на поврат доприноса граница се помјери и за девету и десету категорију РВИ. Приједлог је да се у наредном периоду, за ова друштва спусти проценат запослених РВИ са 51 на 40 посто како би могли остварити боље резултате рада. Ова предузећа мораће да прошире дјелатности којима се баве. Постоји потреба да се бар још наредних десет година бавимо проблемом запошљавања наших инвалидних лица и стварањем бољих услова за њихоу егзистенцију“, рекао је Остојић.

Директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, Стевица Дроњак, рекао је да су за ову годину обезбиједили довољно средстава да могу финансирати све своје пројекте, од поврата средстава за доприносе која износе 5,5 милиона KМ, економске подршке од 300 хиљада KМ, одрживости 400 хиљада KМ те средства за нова запошљавања која износе 566 хиљада KМ.

“Заједно ћемо са надлежним министарством сагледати данашњу расправу а приједлог Фонда је да у 2024. годину уђемо са новим законом који би дијелом обухватио и закључке са данашњег састанка“, рекао је Дроњак.

Овом састанку присуствовао је и начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, који је истакао потребу да се побољша тренутни положај ових категорија.

“Ради се о важној теми којом се баве борачке организације али и ми у локалној управи који имамо интерес да се донесу конкретне мјере које би се реализовале у сарадњи са ресорним министарством и Фондом. Истакао бих добру сарадњу са Борачком организацијом општине Србац и похвалио бих њен рад у протеклом периоду, а не сумњам да ће тако остати”, рекао је начелник Драгосављевић.