Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу промовисана монографија о Дугом Пољу

У Српцу промовисана монографија о Дугом Пољу

У Народној библиотеци у Српцу синоћ је одржана промоција монографије “Дуго Поље Србац у ријечи и слици“ аутора професора доктора Родољуба Ољаче и коаутора Мирјане Ристић.

Ово је друга промоција ове књиге од изласка из штампе у мају ове године, након што је прошлог мјесеца промовисана у Дугом Пољу пред мјештанима овог села.

Монографија представља вриједно свједочанство о прошлим временима, јер обухвата период од око 100 година, а представљени су бројни мјештани Дугог Поља и све оно што је чинило њихов живот. Све оно о чему је аутор писао оживљено је мноштвом фотографија које се налазе у књизи.

Аутор књиге каже да никад није заборавио родни крај и да му се увијек радо враћа.

“Иако живим у Градишци, никад нисам заборавио Србац и своје Дуго Поље. Kњига обилује подацима и фотографијама, односно грађом која може бити драгоцјена мјештанима и онима који су на неки начин везани за ово село. Библиотеци сам поклонио 10 својих књига али и већи број књига из области пољопривреде и шумарства за које се надам да ће бити од користи студентима и грађанима чија се занимања вежу за те области”, рекао је Ољача и додао да му је задовољство било што је вече, свирком на хармоници, уљепшао Дејан Ристић.

Да се родни крај носи у срцу гдје год да човјека пут одведе, посвједочио је и Огњен Марчетић који је родом из Дугог Поља, а живи у Њемачкој. Марчетић је присуствовао промоцији која је код њега изазвала посебне емоције.

“Мене за моје село вежу најљепши тренуци мог живота и овако нешто не могу да опишем, а вечерас сам најпоноснији што сам из Дугог Поља. Хвала професору Ољачи на овој књизи која је свима нама из овог села велики поклон”, рекао је Марчетић.

Директор Народне библиотеке, Бранко Савановић, рекао је да је књига итекако вриједна, те захвалио аутору на књигама које је поклонио библиотеци.

“Имали смо задовољство да промовишемо књигу професора доктора Ољаче која даје свеобухватан пресјек једног села, а посебно нам је драго што је у питању књига о селу које се налази на подручју наше општине. Оно што је карактеристично за књигу јесте то да су обухваћене све поре села и живота људи, од родослова, заната, оруђа за рад и тако даље. Вече је употпунио Дејан Ристић, чији отац води поријекло из Дугог поља, тако да могу рећи да смо заиста уживали”, рекао је Савановић.