Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу постављено 10 табли са језицима националних мањина

У Српцу постављено 10 табли са језицима националних мањина

У склопу пројекта „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини“, који се одвија под покровитељством Европске Уније, Савјета Европе и Министарства за људска права и избјеглице БиХ, у Српцу је данас постављено 10 табли са истакнутим називом мјеста и топографским знаковима на језицима националних мањина.

Осим Српца, табле су постављене у Прњавору, Градишци и Лакташима.

Тим поводом, Kоординациони одбор за националне мањине, којим предсједава Министарство за људска права и избјеглице у БиХ, организовао је данас у Српцу презентацију пројекта који обухвата израду и постављање 46 топографских знакова у ове четири локалне заједнице.

Међу учесницима су били помоћник министра за људска права и избјеглице БиХ, Салиха Ђудерија, менаџерица програма Одјела за забрану говора мржње Савјета Европе Ангела Лонго и предсједник националних мањина Републике Српске Фрањо Рога.

Делегацију Општине Србац предводио је замјеник начелника општине Владимир Гужвић који је рекао да се локације налазе на подручју гробаља, цркава и назива станишта националних мањина, као што су Нова Вес, Срђевићи и Мартинац.

“Kод нас су доста изражене заједнице Украјинаца и Пољака, односно Чеха, и ми као локална заједница сигурно ћемо дати свој допринос да се те мањине у оквиру наше локалне заједнице осјећају као сво локално становништво”, рекао је Гужвић.

Менаџерица програма Одјела за забрану говора мржње Савјета Европе, Ангела Лонго, истакла је да јој је задовољство што је имала прилику разговарати са руководством општине Србац о локалним питањима мањинских група, њиховог језика, културе и традиције.

„Нама је веома важно да покажемо да велике организације из Европске Уније, као што је рецимо Савјет Европе, нису организације које дјелују само у великим и у главним градовима, већ и у мањим срединама и локалним заједницама. Такође желимо да покажемо да смо веома заинтересовани за питање мањинских група, њихова права и све оно што чини свакодневни живот и њихове проблеме”, рекла је Лонго.

Она каже да у Српцу постоји четири до пет мањинских заједница као што су украјинска и пољска и веома је важно да им посвете пажњу и покажу да су заинтересовани за њихов свакодневни живот.

“Финансирали смо изградњу 10 знакова и на неки начин жељели на симболичан начин показати наше интересовање. То је први корак у свакодневном и наредном процесу изградње кохезије разговора, различитих аспеката побољшања живота у заједници, како за мањинске групе тако и за свеопште становништво у овим мањим заједницама у којима смо имали прилику да обавимо разговоре“, рекла је Лонго.

Салиха Ђудерија, помоћник министра за људска права и избјеглице БиХ, нагласила је да је циљ састанка био да се на практичан начин, кроз обиљежавања вишејезичним таблама, укаже на просторе гдје живе припадници националних мањина.

„Жеља нам је да се на неки начин и они охрабре и да се њихова препознатљивост, култура и језик који је у овим општинама у Републици Српској био препознат, посебно у општинама Прњавор и Србац и другим које смо посјетили, остане трајна успомена на оно што су ови људи дали у свом раду, доприносу и животу. Овдје је на неки начин важно да та мултикултуралност и препознавање националних мањина и њихових културних и историјских вриједности буде остављено нама у трајно насљеђе”, рекла је Ђудерија.

Према њеним ријечима, они имају право и могућност да изразе своје вриједности које се односе на културу, језик и традицију.

“Оно што је мени посебно важно, то је шанса за развој локалних заједница у погледу туризма, склапање пријатељстава са земљама из којих долазе припадници мањина јер је вриједно чувати културну вриједност и насљеђе, генерално у БиХ и на простору Републике Српске“, рекла је Ђудерија.

Предсједник националних мањина Републике Српске, Фрањо Рога, рекао је да је пројекат за сваку похвалу и додао да је ово примјер позитивне праксе у Српцу и другим локалним заједницама.

„Kада дођемо овдје осјећамо се као код своје куће. Данас смо поставили двојезичне табле на језицима националних мањина. То никад није било спорно за Србац, који поред Прњавора, Лакташа, Градишке, Приједора и Бијељине, спада међу локалне заједнице које имају разумијевања према националним мањинама”, рекао је Рога.

До краја октобра још три табле биће постављене и у Бијељини.