Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу одржана оснивачка скупштина Удружења гардиста

У Српцу одржана оснивачка скупштина Удружења гардиста

У Српцу је јуче формиран Регионални одбор Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске.

Ово регионално удружење поред градова Прњавор, Градишка и Лакташи обухвата и општину Србац.

На оснивачкој скупштини која је одржана у сали Скупштине општине Србац изабрани су органи управљања а новоформирани Регионални одбор Прњавор један је од девет регионалних одбора који ће бити у склопу овог удружења на нивоу Републике Српске.

За предсједника скупштине изабран је Данило Лазендић а за предсједника Регионалног одбора регије Прњавор Горан Стојаковић.

Изабрани су и делегати за скупштину Удружења гардиста и један члан за предсједништво удружења за наредни мандатни период.

„Хвала мојим ратним саборцима који су ме изабрали. Част ми је и задовољство што ћу обављати дужност предсједника у наредном мандатном периоду. Наш главни циљ биће обилазак гробних мјеста погинулих гардиста и њихових породица, обилазак преживјелих гардиста, утврђивање њиховог социјалног стања, хуманитарни рад на терену и помагање болесним лицима”, рекао је Стојаковић.

Он је додао да ће инсистирати код представника власти на започетој активности на утврђивању прве категорије за све гардисте који су служили у гарди јер то заслужују након толико проведених година.

“Сматрам да је дан проведен на Трескавици у гарди вриједнији од пет година у неком војном одсјеку а сва та лица која су била запослена у војном одсјеку имају прву категорију. Људи који су оставили дијелове тијела на Трескавици су шеста или седма категорија“, истакао је Стојаковић.

Kако каже, посла је много и у наредном периоду ће дати све од себе да заједно са осталим члановима, у складу са могућностима, одради планиране активности, а оно што не буде, инсистираће код републичких и других органа како би се побољшао статус гардиста.

На скупштини је било око 30 гардиста. Члан удружења и члан предсједништва удружења, Драшко Маџар, рекао је да је из Прњавора, Градишке, Лакташа и Српца значајан број гардиста био у току рата у Првој гардијској моторизованој бригади и додао да се махом ради о момцима који су тада имали између 18 и 20 година и који су дали немјерљив допринос у стварању и одбрани Републике Српске.

„У наредном периоду нас очекује извјештајно-изборна скупштина удружења на којој ћемо добити ново руководство јер су прошле четири године мандата. Удружење гардиста треба да буде за примјер јер смо ми Војска Републике Српске у малом, има нас из свих општина и једино што нас је окупљало је што смо ми синови Српске, у складу са документарним филмом истог назива, од прије двије године, који на нашем You Tube каналу има преко 300 хиљада прегледа а емитован је на РТРС и АТВ-у. Њиме смо на неки начин отргли од заборава ту јединицу што нам је био основни циљ“, рекао је Маџар.

Прва гардијска моторизована бригада је основана одлуком Главног штаба Војске Републике Српске на Богојављење 19. јануара 1993. године. Kроз бригаду је прошло око 7100 гардиста а њих 118 је уградило животе у темеље Републике Српске.

Једна од карактеристика Прве гардијске бригаде је та да је била попуњавана на екстериторијалном принципу, односно није била бригада локалног карактера већ је попуњавана регрутима из свих општина Републике Српске.

Kао гост оснивачкој скупштини је присуствовао начелник општине Млађан Драгосављевић који је гардистима пожелио успјешан рад.

„Честитам свима који су изабрани на одговорне функције. Kада је у питању Општинска управа Србац ми настојимо да одржавамо добре односе и комуникацију са свим удружењима грађана која дјелују на подручју општине Србац, поготово у односу на удружења која су проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата и ратова из прошлости. Не сумњам да ће одлична сарадња бити успостављена и са вашим удружењем, односно новоформираним Регионалним одбором Прњавор. Надам се у будућности да ћемо више бити упућени једни на друге“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да је немјерљив допринос који су дали сви припадници Прве гардијске бригаде у стварању Републике Српске.

Прва гардијска бригада је расформирана почетком 1997. године и отишла у заборав. Тек почетком 2019. године формирано је Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске РС које тренутно окупља око 1200 чланова и има за циљ да евоцира успомене на ову бригаду и баштини њену славну традицију.