Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан побједе над фашизмом

Поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, данас је у Српцу одржан помен жртвама Другог свјетског рата, у коме се српски народ борио на страни антифашиста.

Помен је организовало Удружење СУБНОР Србац, уз подршку Општине Србац и Општинског одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, а присуствовале су делегације Општине Србац, СУБНОР-а, Борачке организације Србац и Актива младих социјалдемократа Србац.

Цвијеће је прво положено на спомен обиљежја на Партизанском гробљу у Српцу, у знак помена на 56 погинулих бораца разних ратних јединица НОР-а, који су страдали током рата на подручју наше општине и 27 погинулих бораца Пољског батаљона.

Присутнима се потом обратио предсједник СУБНОР-а Богдан Давидовић, који је у име удружења захвалио присутнима на одзиву. Давидовић је истакао да је Партизанско гробље један од најоригиналнијих спомен-комплекса у БиХ, који је у присуству око 1000 грађана откривен 1964. године, а затим појаснио откуд Пољаци на овим просторима.

“За вријеме Аустроугарске власти на ове просторе досељено је из Галиције око 5.000 Пољака колониста, који су смјештени у шумовите предјеле Новог Мартинца, Расавца, Раковца, Kунове, Срђевића и Лепенице, гдје су породице добиле по 10 хектара шуме за стварање услова за живот, гдје су се и задржали. Међутим, након Другог свјетског рата, они су се по Декрету 1946. године колективно вратили у област Вроцлав”, рекао је Давидовић и додао да су прије десетак година успостављени братски односи између Српца и општине Новогрођец.

Он је овом приликом поменуо и да је у Другом свјетском рату учешће узело преко 1.600 грађана са подручја наше општине, од чега их је 468 погинуло, 506 се воде као жртве фашистичког терора, а 296 је одведено у логоре.

Након помена на Партизанском гробљу, положено је цвијеће и запаљене свијеће на заједничком Централном спомен обиљежју које је подигнуто погинулим борцима оба претходна рата.

“Ово обиљежје је подигнуто у знак сјећања на све родољубе који су живот дали за слободу свог народа. Оба споменика су откривена 10. септембра 2006. године, на Дан страдања бораца србачке лаке бригаде на Возући”, рекао је Давидовић.

Истакао је да се у 2021.години очекује додатно уређење споменичког комплекса и околине и захвалио се руководству Општине Србац на једнакоправном односу према борачким удружењима и организацијама.

Делегације су у парку Основне школе “Јован Јовановић Змај” у Српцу, положиле по једну ружу на три бисте народних хероја Данка Митрова, Здравка Челара и јединог србачког хероја Саве Вујановића Жуће који је 1941. године погинуо на подручју општине Љубовија.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *