Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата

У Српцу обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата

У спомен соби у Српцу данас је служен парастос поводом обиљежавања Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 219 година од Првог српског устанка.

Парастос је служио протонамјесник Александар Kустурић а цвијеће испред спомен плоче положиле су породице погинулих бораца, делегације Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Уједињеног равногорског покрета и Удружења СУБНОР.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да данашње окупљање показује да смо свјесни доприноса кога су дали борци Одбрамбено-отаџбинског рата како бисмо живјели у Републици Српској у миру и слободи.

„Добро знамо какве су потребе припадника борачке популације, нарочито оних који су већ у позним годинама и суочавају се са лошим здравственим стањем. Трудимо се да из буџета издвојимо што је могуће више средстава за ове намјене и у том погледу бих нарочито похвалио Фонд солидарности Борачке организације Србац који помаже својим члановима и остварује запажене резултате. У овим изазовним временима свједоци смо глобалних поремећаја на које не можемо утицати, али је потребно да останемо јединствени и окупљени око идеје сложне Републике Српске“, истакао је начелник Драгосављевић.

Борачка организација општине Србац формирана је у фебруару 1997. године а од оснивања функцију предсједника су обављали Ранко Смиљанић, др Милан Павловић, Вићо Kовачевић, Свето Стојаковић, Душко Митрић и садашњи предсједник Горан Плотан. Предсједници Предсједништва су били Небојша Видовић, Ранко Смиљанић, Остоја Вујнић, Далибор Kошутић, Недељко Сувајац, Стојан Илић и садашњи предсједник Предсједништва, Драган Алексић.

Бранко Граховац, предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца БО Србац, упутио је захвалност свим досадашњим предсједницима који су у тешким временима допринијели да Борачка организација опстане и помаже припадницима борачке популације.

„Чека нас поново тежак период и ова година би након завршетка ратних дејстава могла бити и најтежа до сада. Иако су оружани сукоби завршени, наш вјековни непријатељ не спава и свједоци смо све већих притисака, нарочито на наше бивше генерале који се проглашавају геноцидним. Зато нам је потребно јединство како бисмо се могли супротставити овим ударима на Републику Српску“, рекао је Граховац, који се захвалио Општини Србац на досадашњој подршци у њиховом раду.

Борачка организација општине Србац тренутно има 1928 чланова од чега 1546 демобилисаних бораца, 285 демобилисаних бораца са статусом ратног војног инвалида и 97 чланова породица погинулих и заробљених бораца.

У посљедње три године, формирањем Фонда солидарности, активности Борачке организације општине Србац су подигнуте на виши ниво. Путем Фонда до сада је пружена помоћ у рјешавању стамбене проблематике, развоју сточарске и пољопривредне производње за 36 чланова Борачке организације општине Србац за шта је утрошено 79.899 KМ.

„Једна од наредних акција ће бити пружање помоћи демобилисаном борцу Предрагу Пејићу из Српца којем је недавно пожар уништио приземље породичног дома и који ће из средстава Фонда добити нови фрижидер и веш машину“, саопштено је данас из Борачке организације општине Србац.

Присутнима на данашњем окупљању обратио се и предсједник одбора Уједињеног равногорског покрета Србац, Слободан Марић, који је подсјетио да ће у петак 17. фебруара, у Дому културе „Угљеша Kојадиновић“ у Српцу, бити одржана промоција књиге о српском родољубу Благоју Јововићу, атентатору на усташког поглавника Анту Павелића, а аутор књиге је његова кћерка Марија Јововић, која ће бити присутна на промоцији.

„Ово је ексклузивитет јер се ради о промоцији за Републику Српску. Kњига је тек недавно изашла из штампе а до сада је промовисана само у Подгорици, Београду и Новом Саду. О овом дјелу ће говорити бројни гости а промоцију ће водити професор Милош Милинчић“, истакао је Марић.

Он напомиње да промоцију организује Уједињени равногорски покрет а подршку су пружили Општина Србац и Центар за културу и спорт.