Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу засједао Штаб за ванредне ситуације, подржане нове мјере у наредних 7 дана

Због погоршане епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, под предсједавањем начелника општине Млађана Драгосављевића у Српцу је данас одржана сједница Штаба за ванредне ситуације .

“Штаб је подржао све мјере које је донио Републички штаб до 29. марта уз закључек да грађани морају бити дисциплинованији и да се у случају потребе могу донијети и строжије мјере, а нови сет мјера за наредних 7 дана донесен је с циљем спречавања ширења вируса корона због изузетно погоршане ситуације” рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Да је ситуација сложена и озбиљна говори податак да је према информацији из Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац у протекла 24 часа забиљежен један смртни случај лица зараженог вирусом корона из општине Србац, а ради се о мушкарцу старије животне доби који се налазио на лијечењу на УКЦ Бањалука.

У последња 24 часа у Републици Српској тестирано је 786 лабораторијских узорака, вирус корона потврђен је код 213 особа, а умрло их је 16, подаци су Института за јавно здравство Републике Српске.

У раду данашње сједнице штаба учествовали су нови командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота и директорица Дјечијег вртића Дијана Миланковић.

О тренутној епидемиолошкој ситуацији говорио је директор Дома здравља др Мирко Стојић који је рекао да је ситуација последњих дана веома озбиљна и да подржава мјере које је донио Републички штаб.

“Предстоје нам још бар четири седмице ширења заразе у новом трећем таласу који је у узлазној путањи. Дневно се у Ковид амбуланту Дома здравља Србац јавља између шест и десет новообољелих лица, а епидемија се шири кроз породице, школе, предузећа. Клиничка слика лица је тежа јер се углавном ради о млађој популацији” рекао је директор Стојић и додао да је до сада вакцинисано око 48 здравствених радника ове установе, а да ће услиједити вакцинација корисника и запослених у старачким домовима.

“У наредних седам дана потребно је припремити простор у Спортској дворани у Српцу за вакцинацију лица преко 65 година. До сада је Дому здравља Србац пријављено преко 800 заинтересованих, а спискови су прослијеђени Институту за јавно здравство, и у зависности од тога колико ће вакцина доћи у Србац биће припремљени пунктови у Спортској дворани. Помоћ здравственим радницима пружаће и волонтери Црвеног крста”, рекао је Стојић.

Према Закључку о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској до 29.03.2021. године забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, забрањен је рад угоститељским објектима, обављање услужних дјелатности, фризерски и козметички салони, рад у трговачким центрима, базенима, велнес центри, установе културе – позоришта, биоскопи, музеји, галерије и слично.

Такође, према истом закључку од 22.03. до 29.03.2021. године забрањује се рад угоститељским објектима за исхрану и пиће укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице и др.)

У наредних седам дана обуставља се васпитно-образовни рад у просторијама основних и средњих школа и универзитета у Републици Српској уз организовање наставе на даљину коришћењем средстава електронске комуникације.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић је информисао да су последњих десетак дана инспекцијски органи свакодневно вршили контроле о поштовању мјера и радног времена угоститељских објеката те да нису уочили драстичније кршење мјера.

“Од почетка пандемије за годину дана издато је укупно 2642 рјешења о изолацији. Закључно са 20.3.2021. године, 98 лица је у изолацији од чега је 35 активно позитивно “рекао је Билановић и додао да је много тежа ситуација била у новембру прошле године, и да имају велики проблем због тога што грађани не пријављују контакте.

О стању безбједности у србачкој општини говорио је новоименовани командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота који је рекао да су у протеклом периоду углавном вршили контроле поштовања мјера у угоститељским објектима у сарадњи са инспекцијском службом и додао да очекује да ће у циљу заштите здравља грађана и поштовања законских прописа интензивирати контроле викендица у наредном периоду јер очекују већа окупљања на таквим мјестима. Шњегота је такође рекао да тренутно нема новозаражених припадника Полицијске станице и да раде у пуном саставу, али да је на почетку свог мандата примјетио да је за квалитетан рад потребан већи број полицијских службеника.

Директорица Дјечијег вртића ”Наша радост” Србац Дијана Миланковић је истакла да је јутрос у вртић дошло 80-оро од укупно 135 уписаних малишана, и да се свакодневно врши дезинфекција играчака и просторија вртића. Она је изразила наду да неће доћи до обустављања рада њихове васпитно-образовне установе и да су родитељи веома савјесни и придржавају се прописаних мјера, а она је у контакту са епидемиологом др Тамаром Никичевић.

На крају сједнице је закључено да обзиром да је Републички штаб донио нове мјере у наредних седам дана, из Општинског штаба за ванредне ситуације Србац упозоравају још једном на изразито погоршану епидемиолошку ситуацију и апелују на поштовање прописаних мјера надлежних институција. Наредних дана у сарадњи са Територијалном ватрогасном јединицом Србац и екипама Дома здравља Србац урадиће се дезинфекција улица у граду, јавних површина и мјесних центара .

Наредна сједница општинског штаба биће одржана идућег понедељка, 29. марта.  види документ…

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *