Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У плану изградња спортско-рекреативне зоне на ушћу Врбаса у Саву

У плану изградња спортско-рекреативне зоне на ушћу Врбаса у Саву

Општина Србац покренула је иницијативу за формирање нове спортско-рекреативне зоне на ушћу Врбаса у Саву са циљем да се дио обале претвори у отворени простор предвиђен за окупљање и одмор грађана.

С тим у вези, на јучерашњој 14. сједници Скупштине општине Србац усвојена је одлука о приступању изради Зонинг плана ушћа ријеке Врбас у Саву који обухвата простор површине 15,1 хектар који је са сјеверне стране оивичен ријеком Савом а са западне ријеком Врбас.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности, Дарио Kресојевић, рекао је да се овим документом дефинишу услови градње на наведеном локалитету. Према његовим ријечима, у плану је да се изгради марина за чамце и други објекти за спорт и рекреацију.

“У плану су садржаји попут спортских терена, столова за стони тенис, шаха, скејт парка, трим стаза и фитнеса на отвореном, пјешачких стаза, пикник зона, дјечијих игралишта и слично. При формирању објеката са угоститељском и другим дјелатностима водиће се рачуна о котама плављења стогодишњих вода”, нагласио је Kресојевић.

Додаје да ова инвестиција неће бити јефтина, због чега ће се морати обезбиједити донаторска средства а услов за то је израда пројектне документације, односно Зонинг плана који ће бити стављен на увид јавности. Kресојевић каже да ће у наредном периоду бити расписан јавни позив и изабран носилац израде а очекује се да ће пројекат бити спреман почетком наредне године.

Одборник Саша Јовичић подржао је ову идеју и рекао да ће то веома значити како за туристички, тако и привредни развој општине.

“Живимо у граду на двије ријеке а до сада нисмо имали тај осјећај, попут људи у другим општинама и градовима који своје слободно вријеме проводе на ријекама. Покушавали смо и сами покренути ову иницијативу на више скупштинских сазива и надам се да неће остати све само на идеји”, рекао је Јовичић.

Предсједник Скупштине општине Милош Будић рекао је да је ових дана, као члан Савјета за безбједност саобраћаја, присуствовао састанку у Одсјеку за ријечну пловидбу у Министарству саобраћаја и веза РС на којем је усаглашено да грађани са подручја наше општине могу полагати за управљање чамцима.

“Сви они који желе да њихова пловила буду регистрована за управљање, што је у директној вези са пројектом изградње спортско-рекреативне зоне, моћи ће се у наредном периоду пријавити за полагање у згради Општине Србац код секретара Скупштине”, рекао је Будић.

Одборници су на јучерашњој сједници усвојили и одлуку о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта (пашњака) у својини општине Србац путем прибављања писаних понуда.

Наиме, у протеклом периоду Општини Србац се обраћало неколико пољопривредних произвођача са захтјевима за додјелу пашњака у закуп за потребе испаше стоке. Почетком 2022. године овакви захтјеви су интензивирани, гдје је највеће интересовање исказано према пашњацима у Мјесној заједници Бајинци који се налазе у инудационом подручју са десне стране савског насипа.

Предметни пашњаци су дијелом кориштени од стране мјештана али не у пуном капацитету и из тог разлога је дошло до појаве зарастања. Са циљем повећања заштите пашњака као угроженог природног ресурса, одлучено је да се исти дају у закуп за испашу стоке путем јавног огласа.

Представници Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац одржали су радни састанак са представницима Савјета за пољопривреду и представником Мјесне заједнице Бајинци у циљу упознавања са приједлогом ове Одлуке а све присутне стране су се сложиле са приједлогом и нису имале примједби.

Одборник Драган Лепир затражио је од представника Општинске управе одговор да ли ће и мјештани имати право на кориштење пашњака на шта је добио одговор од начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марка Михољчића, који је рекао да ће остати слободан пролаз појилишту за оне који су га користили и раније, односно да ће дио пашњака остати отворен за 7 до 10 грла за приватне потребе физичких лица.

“Из тог разлога смо и позвали представнике Савјета мјесне заједнице Бајинци на заједнички састанак како бисмо што боље направили јавни оглас. Ради се о пашњаку на површини од око 21 хектар а пријавити се могу привредна друштва и предузетници регистровани за обављање пољопривредне дјелатности и физичка лица која се баве пољопривредном производњом, уз остале услове наведене у јавном позиву. Цијена годишње закупнине је умањена у односу на земљиште намијењено за ратарску проиузводњу, јер се ради о инудационом подручју”, рекао је Михољчић.

Додаје да ће након расписивања јавног огласа бити формирана комисија која ће вршити бодовање а након тога ће Скупштина општине донијети одлуку о закупу пашњака.

“Важно је нагласити да неће бити могуће градити чврсте објекте на овом подручју и вршити сјечу стабала”, истакао је Михољчић.

На јучерашњој скупштини расправљало се и о подстицајима за развој пољопривреде, о чему више можете прочитати ОВДЈЕ, извјештају о извршењу буџета и извјештају о раду начелника ОВДЈЕ, цијени квадратног метра стамбеног простора у згради за младе брачне парове ОВДЈЕ и додјели грађевинске парцеле за нови објекат ФK „Слога“ ОВДЈЕ.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима.