Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Новој Веси обиљежена 129. годишњица од досељавања Чеха

У Новој Веси обиљежена 129. годишњица од досељавања Чеха

Више од стотину припадника чешке народности окупило се јуче у Новој Веси на традиционалном дружењу које је организовало Удружење „Чешка беседа“ из овог села како би обиљежили 129. годишњицу од досељавања Чеха на ове просторе.

У циљу очувања традиције и обичаја, ово друштво већ више од двије деценије окупља на једном мјесту чешке потомке из Хрватске, БиХ и других земаља.

Ове године окупљању су се одазвали чешки потомци из Бањалуке, Славонског Брода, Маћиног брда из општине Прњавор, Приједора, као и Нововешани из дијаспоре.

Међу гостима је био и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Дружење је почело мисом у цркви Мале Госпојине у Новој Веси изграђеној 1938. године, након чега су Чеси посјетили гробље у овом селу.

У мјесном дому Удружења грађана „Чешка беседа“ у Новој Веси окупљене је поздравио предсједник удружења, Вјекослав Kратофил, а организован је и фолклорни наступ.

Уз пјесму и заједнички ручак дружење је потрајало до касних ноћних часова.

Евоциране су успомене на прошла времена и досељавање првих 25 породица Чеха из Чешке и Моравске области 1894. године у ненасељен простор општине Србац, гдје су основали насеље и дали му име Ново Село-Нова Вес.

Од тада они живе у слози са домаћим становништвом а због тешких услова живота и све већег одласка младих овдје данас живе углавном старији Чеси у неколико домаћинстава.

Њихови преци су прво живјели у Украјини 16 година а онда населили овај крај при крају 19. вијека. Донијели су своју културу и обичаје и стопили се са локалним становништвом. До почетка другог свјетског рата постојала су и чешка села Врандук код Добоја и Малица поред Дервенте али су након избијања рата нестала. Остало је само чешко насеље у Новој Веси и Маћином брду код Прњавора а преживљавали су углавном бавећи се пољопривредом.

Велики дио Чеха у том времену живио је у Бањалуци, Приједору и Сарајеву. Одатле су се трбухом за крухом упутили у разне дијелове свијета а потомци Чеха који су живјели на овим просторима могу се пронаћи на свим континентима. Свима њима је заједничко да једном годишње прелазе на стотине и хиљаде километара како би се окупили на огњишту својих предака.