Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Народну библиотеку Србац стигла вриједна донација од 867 књига

Народна библиотека Србац,посредством руске Хуманитарне мисије за Балкан добила је из Москве вриједну донацију од 867 књига.
Директор библиотеке Бранко Савановић каже да се ради о 24 пакета књига на руском језику, које су урађене са тврдим повезом, намјењене за Центар за изучавање руског језика, обичаја, историје и културе руског народа.
„За библиотеку је изузетно значајно да успоставимо нове везе и контакте са једном тако јаком и моћном организацијом као што је руска Хуманитарна мисија за Балкан и пријатно смо изненађени и обрадовани пошиљком књига. Вриједност донације износи око 30.000 КМ“, каже Савановић и додаје да је у договору са Руском амбасадом званично отварање Центра планирано 31. маја и да ће овом догадјају присуствовати Бранимир Нешић, директор руске Хуманитарне мисије за Балкан, представници Руске амбасаде и општинске управе Србац.
Са овом донацијом, књижни фонд србачке библиотеке броји 32 хиљаде наслова, а захваљујући успостављеном пријатељству Савановић очекује да ће ова организација која има за циљ сарадњу са свим удружењима и организацијама ван Русије који имају неке облике сарадње са Руском федерацијом, донирати и рачунарску опрему и нови намјештај за Центар за изучавање руског језика у Српцу.
„Анастасија Владимирова из Руске амбасаде у Сарајеву препоручила ми је да ступим у контакт са руском Хуманитарном мисијом за Балкан и упознала ме са директором Бранимиром Нешићем. Одмах смо урадили захтјев да нам помогну у опремању центра и почетком ове године г. Нешић ме назвао и рекао да ове године не могу да нам помогну у опремању рачунарима и столицама јер смо закаснили са захтјевом, али да ће се потрудити да нам помогну у опремању библиотеке за Центар. Прије десетак дана г. Нешић ме назвао и рекао да су књиге послане из Москве и да ће брзо стићи у амбасаду и ја сам отишао по њих надајући се да је то неких стотињак књига, медјутим кад сам дошао тамо изненадио сам се јер су то била 24 пакета. Добили смо укупно 867 књига. Најмања цијена једне књиге које су изузетно лијепо урадјене са тврдим повезом износи 30 марака, и по нашој процјени вриједност донације је око 30.000 КМ. Имамо енциклопедије које су пар стотина марака, до литературе за одрасле и дјецу. Све је на руском, намјењено за рад Центра за изучавање руског језика, обичаја и културе, историје и традиције руског народа“, каже Савановић.
„Очекујем да ће читалаца књига на руском језику бити много више кад са радом почне Центар за изучавање руског језика у Српцу и надам се да ће рад овог Центра доприњети да велики број дјеце предшколског и школског узраста савладају основе руског језика и да без проблема могу да читају руску литературу“, рекао је за Радио-Србац директор Савановић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *