Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У манастиру Осовица прослављен празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице

У манастиру Осовица прослављен празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице

У присуству више хиљада вјерника у манастиру Осовица данас је прослављен празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

Свету архијерејску литургију служили су епископ бањалучки Јефрем и епископ марчански Сава, нови викар епископа бањалучког Јефрема, уз саслужење свештеника бањалучке епархије.

Владика Јефрем је у свој бесједи рекао да је циљ градње храмова спасење душа вјерника, односно њихово окупљање у заједничкој молитви и захвалио свима који су дали допринос да изградња и обнова манaстира иду неочекивано брзом динамиком, а да је долазак иконе Пресвете Богородице Тројеручице веома важан за манастир и вјернике.

“Овдје, у нашој светој обитељи, са додатном вјером и поштовањем Пресвете Богородице Тројеручице претворили смо ову своју скромну светињу, скромни манастир у мали Хиландар – мали Хиландар по обиму, али велики по важности за наш народ и нашу Цркву. Kада се, прије непуних 20 година, кренуло у овај посао, могло се само рећи да је потребно много, мудрости, храбрости и вјере, а сада видимо да је, уз помоћ Божију, било успјешно. Све богомоље се граде да би окупиле народ, а ова изградња је била успјешна захваљујући народу, сваком прилогу, био он мали или велики-подједнако је важан”, рекао је владика Јефрем.

Након преузимања дужности викара епископа бањалучког Јефрема, владика Сава је по први пут служио Свету архијерејску литургију у манастиру Осовица, манастиру у којем је примио монашки постриг.

Отац Сава је истакао да Пресвета Богородица пред Господом заступа српски род, а да се вјерници тим поводом моле пред њеном иконом.

“Овај наш свети манастир, под покровом Пресвете Богородице, није могао више бити испод праха и отоманског пепела, већ је морао постати храм у којем се поје у славу Божију, у којем се узносе молитве Господу нашем Исусу Христу и мајци његовој Пресветој Богородици, али и свим светима. Ми смо данас овдје зато што нас призива сама Мајка Божија, призива нас да се поклонимо икони чији се протип налази у манастиру Хиландару и пред којом се за цијели наш род моле монаси Свете Горе. Тако и ми данас ове дјдолазимо на њен празник, да јој се молимо, да јој пјевамо, да се њоме надахњујемо и да свој живот усмјеравамо у оном правцу у којем је она свој живот усмјерила – на помагање роду људском, што она чини чак и након уснућа, заступајући род наш пред Господом самим”, рекао је владика Сава.

Обраћајући се присутнима, игуман манастира Осовица, архимандрит Теофил, пожелио је добродошлицу свима који су дошли да заједно са манастирским братством и богољубивим народом Божијим прославе празник највеће националне светиње – иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

“Овај благослов Свете царске лавре манастира Хиландар, чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице је манастир Осовицу учинила малим Хиландаром. Доласком ове чудотворне иконе све бива боље, лакше и благословеније. Благочестиви народ наш по вјери својој налази исцјељење од разних недаћа, чему смо сви свједоци, а наш манастир добија једну нову духовну мисију”, рекао је отац Теофил.

Он је додао да манастир Осовица сваким даном постаје љепши, да се осјећа све већа благодат захваљујући икони Пресвете Богородице Тројеручице, јер све више народа долази да јој се помоли, а да икона заиста чини чуда свједоче сви дарови које је народ у знак захвалности оставио и који се испред ње виде.

Kума славе је била министарка финансија у Влади Репубчлике Српске, Зора Видовић, којој је епископ бањалучки Јефрем уручио Орден Светог Саве, највише одликовање које додељује Српска православна црква.

Министар Зора Видовић каже да јој је част и задовољство што је са својом породицом могла да допринесе изградњи манастира Осовица, а по питању одликовања које је добила, истиче да је посебно захвална и срећна.

“Мени је заиста част што сам кума славе манастира Осовица и част ми је и задовољство што сам са својом породицом могла да допринесем завршетку изградње манастирске капије. Посебну захвалност изражавам Српској православној цркви на високом признању, а та захвалност ће трајати до краја мог живота. Орден за мене има велику важност, али он носи и велику одговорност. Помагаћу колико год могу, а та своја настојања су пренијети на своју дјецу и унучиће”, рекла је министрица Видовић.

Свечаностима је присуствовао и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић који каже да се радо одазове на позив за долазак у манастир Осовица и истиче да манастирски комплекс има немјерљив значај за општину Србац.

“Kао и сваки пут, радо сам се одазвао позиву за долазак у ову светињу и са задовољством им пружам подршку. На задовољство свих грађана, манастир Осовица је мјесто које нас окупља, а томе свједочи и велики број вјерника који су овдје присутни и који су стигли из свих крајева Републике Српске. Манастир представља једно од главних обиљежја наше локалне заједнице, а из године у годину стиче све већи углед, својом духовном вриједношћу скреће пажњу и окупља све више вјерујућег народа”, рекао је начелник Драгосављевић.

По завршетку Свете архијерејске литургије и опхода око храма, освећена је манастирска капија чија је изградња недавно завршена.

Међу бројним грађанима који су присуствовали свечаностима били су и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић, начелница Одјељења за финансије Зорица Стаменић, командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота и други гости.

Обиљежавање празника почело је јуче вечерњим бденијем, након чега је приређен културно-умјетнички програм.