Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У манастиру Осовица прослављена слава Благовијести Пресвете Богородице

У манастиру Осовица прослављена слава Благовијести Пресвете Богородице

У присуству великог броја вјерника, у манастиру Осовица у петак 7. априла прослављена је крсна слава Благовијести Пресвете Богородице. Свету божанствену литургију служило је свештенство и свештеномонаштво бањалучке епархије.

Међу више стотина грађана који су присуствовали свечаности, био је и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Уз професора Богословског факултета из Београда, протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда из архиепископије београдско-карловачке, који је началствовао на светој литургији, саслуживали су протојереј-ставрофор Kрстан Дубравац, настојатељ манастира Гомионице игуман Методије, сабрат манастира Ступље синђел Георгије, старјешина саборног храма Христа Спаситеља из Бањалуке протојереј Драган Максимовић и сабраћа манастира Осовица јеромонаси Максим и Иларион.

На литургијском сабрању игуман Методије је проповиједао о љепоти и значају празника, док се отац Драго Сандо обратио за трпезом љубави говорећи о Пресветој Богородици у поучној бесједи.

Домаћин и кум славе је био мјештанин Горан Пеулић са својом породицом, а наредне године кум славе биће Бојан Ђенић.

Након славског обреда, уприличен је свечани ручак за посјетиоце и госте.

Манастир Осовица припада реду највећих светиња Републике Српске а први помен манастира је из 1330. године, сачуван на отиску манастирског печата. Иако се до наших дана нису сачували значајнији писани трагови који би подробније открили дух минулих времена, усљед тешке и бурне историје нашег народа, ипак историчари претпостављају да је манастир Осовица ктиторско дјело изданка племените лозе Немањића краља Стефана Драгутина, владара Срема, Мачве, Усоре и Соли.

Kомплекс манастира састоји се од саборне манастирске цркве посвећене Благовијестима Пресвете Богородице, зимске цркве посвећене Светом Прокопију, капеле Васкрсења Христовог као и капеле Светог Николаја мирликијског у звонику, тријема за народ, конака, свечаног салона, библиотеке и чесме са изворском водом, монашке кухиње и трпезарије, као и народне трпезарије.

У саборној цркви се налази икона једне од највећих наших националих светиња, Пресвете Богородице Тројеручице, која је дар Свете Царске Лавре манастира Хиландар манастиру Осовица.

У Осовици тренутно живи шест монаха и једна монахиња, а манастиром руководи архимандрит Теофил.