Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У манастиру Осовица прослављена крсна слава – Благовијести

У манастиру Осовица прослављена крсна слава – Благовијести

У манастирском комплексу Осовица данас је прослављена крсна слава – Благовијести. Свету литургију је служио протосинђел Теофил, настојатељ манастира Осовица, уз саслужење свештеника са подручја наше и сусједних општина.

Међу бројним грађанима који су присуствовали свечаности, били су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић.

Након славског обреда, уприличен је свечани ручак за посјетиоце и госте.

Јеромонах Иларион Kоста каже да је саборни храм посвећен Благовештењу Пресвете Богородице и откад је манастир опет почео да живи материјално и духовно, обиљежава се слава саборног храма, као један од највећих дана у животу богослужбене године.

“Благовијести јесу празник којим се, прије свега, мирење Бога и човјека, на један лијеп и симболичан начин, обједињује у овом празнику и тамо гдје је некад био гријех и гдје је човјек својим непослушањем одступио од Бога, Пресвета Богородица својим ријечима прихвата вољу Божију у име цјелокупног рода људског, мири Бога и човјека. Празник Благовијести, манастир Осовица прославља сразмјерно чињеници да је првобитни храм који је постојао 1330. године био посвећен Благовијестима Пресвете Богородице”, рекао је јеромонах Иларион Kоста.

Манастир Осовица припада реду највећих светиња Републике Српске. Иако се до наших дана нису сачували значајнији писани трагови који би подробније открили дух минулих времена, усљед тешке и бурне историје нашег народа, историчари претпостављају да је манастир Осовица ктиторско дјело изданка племените лозе Немањића краља Стефана Драгутина, владара Срема, Мачве, Усоре и Соли.

Од самог настанка манастира у 14. вијеку, скрнављен је и разаран, али и милошћу Божијом обнављан и васпостављан, пратећи и дијелећи на тај начин судбину свог народа сабираног вијековима под његовим духовним окриљем.

Kомплекс манастира Осовице састоји се од саборне манастирске цркве посвећене Благовијестима пресвете Богородице, зимске цркве посвећене Светом Прокопију, капеле Васкрсења Христовог као и капеле Светог Николаја мирликијског у звонику, тријема за народ, конака, свечаног салона, библиотеке и чесме са изворском водом, монашке кухиње и трпезарије, као и народне трпезарије.

У саборној цркви се налази Икона једне од највећих националих светиња, Пресвете Богородице Тројеручице, која је дар Свете Царске Лавре Манастира Хиландар манастиру Осовица.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish