Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ученици из Ситнеша у наредном кругу међународног квиза “Немањићи“

Ученици из Ситнеша у наредном кругу међународног квиза “Немањићи“

Ученици Основне школе “Вук Kараџић“ из Ситнеша узели су учешће у међународном квиз такмичењу „Немањићи”, чија је овогодишња тема “Страдање Срба у 20. вијеку”.

Први квалификациони тест је одржан 21. јануара, а екипа под називом “Вукови историчари”, коју чине Иван Врсајковић, Николина Мрђа и Магдалена Ђукић, заузела је 22. мјесто у конкуренцији 294 пријављене екипе и пласирала се у даљи ток такмичења.

Прва и друга фаза су елиминационе и одвијају се онлајн, док ће се завршница, у коју улази осам најбоље пласираних екипа, одржати у Бањалуци. Финале ће бити одржано уз радио и ТВ пренос за српске просторе и просторе српске дијаспоре.

Ово међународно квиз такмичење је први пут одржано 2019. године са идејом да окупи младе из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе, региона и српске дијаспоре. Јединствени циљ такмичења је да се очува српски културни идентитет и прошири и употпуни знање српске омладине о овој значајној теми која се у редовном школском програму не обрађује у довољној мери.

Организатори такмичења су Управа за дијаспору и регионалну сарадњу у Влади Републике Србије Министарство иностраних послова, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске, Министарство просвете у Влади Републике Србије и Министарство просвјете у Влади Републике Српске.