Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Утврђена продајна цијена станова у згради за младе брачне парове у Српцу

Утврђена продајна цијена станова у згради за младе брачне парове у Српцу

Продајна цијена квадратног метра стамбеног простора у згради за младе брачне парове у Српцу износиће 1200 KМ, дефинисано је одлуком која је усвојена на данашњој 14. редовној сједници Скупштине општине Србац.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да укупна корисна површина стамбених јединица износи око 1318 квадратних метара а уговорена вриједност радова је 1.690.650 KМ.

„Kада укупну цијену подијелимо са корисном површином, цијена износи око 1280 KМ по метру квадратном. Kако бисмо обезбиједили додатну субвенцију крајњим корисницима, смањили смо цијену на 1200 KМ а преосталих 80 KМ по квадратном метру субвенционисаћемо из буџета за идућу годину, што укупно износи око 120 хиљада KМ“, рекао је Kресојевић.

Према његовим ријечима, у протеклих годину дана значајно је поскупио грађевински материјал на тржишту што је повећало цијену новоградње у цијелој Европи. Kресојевић каже да је цијена станова по квадрату у Бањалуци скочила за 20 до 30 одсто у задњих пар мјесеци, а то се одразило и на цијене станова у Српцу које у новоградњи достижу и до 1800-1900 KМ по квадрату.

Одборница Мара Цвијановић Делевић подсјећа да је првобитна цијена станова у згради за младе брачне парове у Српцу требала износити око 800 KМ по квадрату и истиче да се ради о поскупљењу за око 50 одсто.

„Сматрам да је цијена значајно повећана и да се неће пријавити довољан број младих који ће више бити заинтересовани за изградњу куће под таквим условима“, сматра она.

Начелник одјељења Дарио Kресојевић рекао је да је Општинска управа поред новчаних субвенција које ће обезбиједити из буџета за наредну годину обезбиједила и друге субвенције које се огледају у уступању земљишта за изградњу објекта од преко 800 квадрата, рјешавању имовинско-правних односа, обезбјеђењу потребне документације, сагласности и трошкова надзора о свом трошку, прибављању грађевинске дозволе, вањском уређењу након завршетка објекта и извршењу свих процедура за избор најбољег понуђача за извођење радова које изводи конзорцијум „Промакс“ Модрича, „Деск инжењеринг“ Бања Лука и „Боро Терм“ Добој.

„То су значајне ставке које будући корисници требају узети у обзир. Сви добро знамо да су се станови у Српцу кретали од 1100 до 1300 KМ по квадрату у просјеку али околности су сада другачије и многи инвеститори су драстично подигли цијене, а неки у Бањалуци су због неповољних услова на тржишту одустали од даље градње“, нагласио је Kресојевић и додаје да ће у наредном периоду бити објављен јавни позив за избор корисника.

Одборник Бранко Граховац подржао је овакав потез локалне управе истичући да се ради о значајном умањењу и поред енормних поскупљења цијена станова, а одборник Александар Бабић сматра да ће бити довољан број пријављених на јавни позив.

„Млади ће имати могућност да конкуришу за кредит код Инвестиционо-развојне банке под повољним околностима уз каматну стопу од 2.69 до 2.75 одсто, а преко Министарства финансија РС се сваке године распише јавни позив за суфинансирање каматне стопе од један одсто за куповину станова. То је добра субвенција за младе и мислим да ће интерес за становима бити толики да се већ сада треба размишљати о изградњи друге ламеле“, истакао је Бабић.

Одборник Данко Драгојевић изнио је приједлог да се изврши анкетирање брачних парова како би се утврдило да ли постоји интерес за куповину и обнову напуштених кућа на селу.

„Сматрам да се и на овај начин може ријешити стамбено питање уз улагања од око 30 до 40 хиљада KМ, при чему би им помогла општина, уз услов да се кућа не може отуђити или препродати. Вјерујем да би се кроз анкету могло видјети има ли брачних парова који су за то заинтересовани, а можда међу њима буде и оних који су се пријавили за куповину стана у згради за младе и одустали па би им изашли у сусрет на тај начин“, рекао је Драгојевић.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о извршењу буџета општине Србац за 2021. годину и извјештај о раду начелника и Општинске управе, о чему више можете прочитати ОВДЈЕ а о осталим тачкама информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.