Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Успјешна година за србачке пчеларе

Успјешна година за србачке пчеларе

Ова година била је изузетно повољна за србачке пчеларе који су имали приносе меда до 20 килограма по кошници, изјавио је предсједник удружења пчелара “Kошница” Србац, Жељко Игњатић.

„У задње три године имали смо мразеве и лоше приносе меда, али ова година је добра јер је било добро прољеће, медио је багрем, агација и липа тако да можемо рећи да смо имали добру пчеларску сезону”, рекао је Игњатић.

Иако је љето било сушно, како каже, пчеле су ипак прикупиле одређену количину хране за зимовање док оно што нису успјеле саме они ће их дохранити и припремити пчелиња друштва за зиму.

“У октобру је крај сезоне, завршили смо са прихраном и полако приводимо крају лијечења против варое. Веома је битно да добро очистимо друштва од крпеља. Улазимо у зимску сезону гдје се пребацујемо у радионице и радимо топљење старог воска, припрему сатних основа, чишћење прополиса, крпљење кошница које су оштећене и фарбање и све то радимо како бисмо били спремни за нову сезону која креће од фебруара“, каже Игњатић.

Пчеларска фарма Игњатић коју води са братом има укупно 270 друштава. Ове године су имали 20 килограма меда по кошници, што је одличан принос.

“Имам четири стационирана пчелињака док брат сели кошнице па можда има боље приносе”, рекао је Игњатић.

У удружењу “Kошница“ тренутно има око 40 активних чланова.

“Од тога њих 18 има преко 50 кошница који су остварили услове за примање републичког подстицаја у износу од шест KМ по кошници“, рекао је Игњатић.