Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Усвојен нови план капиталних инвестиција, улагања у прошлој години преко 6 милиона KМ

Усвојен нови план капиталних инвестиција, улагања у прошлој години преко 6 милиона KМ

За капиталне инвестиције у овој години предвиђена су улагања у износу од 4,17 милиона KМ од чега су 2,43 милиона KМ грантови виших нивоа власти и донатора а 1.74 милиона KМ ће се издвојити из буџета општине и учешћем грађана.

Ово је на данашњој сједници Скупштине општине Србац изјавио начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Он је додао да ће бити настављена изградња зграде за младе брачне парове, која чини највећи дио предвиђеног износа, као и друга фаза изградње дјечијег вртића.

“Ту су и други пројекти који су пребачени у ову годину, као што је реконструкција објекта омладинског дома у Српцу – прва фаза, изградња секундарне саобраћајнице у Пословној зони Црнаја, изградња кружне раскрснице, уклањање архитектонских баријера и изградња друштвеног дома у Разбоју Љевчанском”, рекао је Михољчић.

Према његовим ријечима, наставља се и пројекат изградње водоводне мреже у Илићанима и друштвеног дома у Горњим Срђевићима.

“У склопу пројекта МЕГ ове године очекујемо финансијску подршку у проширењу канализационе мреже на подручју општине Србац а у плану је и развој пластеничке производње у сарадњи са ИФАД фондом гдје је за ову годину планирано 60 пластеника уз учешће грађана од 40 до 50 одсто, док ће преосталих 50 одсто обезбиједити Општина Србац и ИФАД”, рекао је Михољчић.

Извјесна је и набавка једног комуналног возила кроз пројекат који је одобрен преко Фонда за заштиту животне средине, каже Михољчић.

“Надамо се да ћемо у току године имати прилику да вршимо измјене и допуне овог плана за капиталне инвестиције”, рекао је он.

Михољчић је говорио и о реализацији плана капиталних инвестиција за 2022. у склопу којег је прошле године планирано 9,61 милион KМ а реализовано је 6,16 милиона KМ. Поред изградње зграде за младе брачне парове и вртића, рађена је реконструкција и модернизација регионалног пута Србац-Прњавор и изградња водоводне мреже у Илићанима и Разбоју Љевчанском.

„Пројекат реконструкције омладинског дома у Српцу, односно простора за галерију и депо слика, у потпуности је помјерен за 2023. годину. Исто је и са пројектом изградње секундарне саобраћајнице унутар пословне зоне Црнаја који је такође пребачен, слично као и пројекат изградње кружне раскрснице на укрштању магистралног пута првог реда М-14-1 са локалним саобраћајницама и пројекат изградње спортско-рекреационог објекта поред терена ФK “Слога“ Србац”, рекао је Михољчић.

Он је подсјетио на велики пројекат санације и модернизације локалних путева у општини Србац који је конкурисан преко Плана капиталних инвестиција Републике Српске и одобрен од стране Владе Републике Српске у прошлој години.

“То су путеви у Kобашу, Kаоцима, Гламочанима, Повеличу и Ножичком, затим неколико улица и паркинг простора у Српцу, путеви у Доњој Лепеници, Срђевићима, Ситнешима, Лилићу, Kладарима и Дугом Пољу за шта је издвојено 1,4 милиона KМ од чега је највећи дио средстава обезбиједила Влада Републике Српске а за санацију пута Пријебљези-Мартинац средства су обезбијеђена преко Вода Српске. Радили смо и на три друштвена дома у Горњим Срђевићима, Разбоју Љевчанском и Горњој Лепеници“, рекао је Михољчић.

Он је додао да су преко 5,5 милиона KМ износиле донације виших нивоа власти а 430.000 KМ је представљало учешће из буџета општине и грађана.

Осврћући се на план реализације у 2022. години, начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је био у рекордном износу.

“Један дио инвестиција је ушао у овогодишњи план јер се физички нису могли сви реализовати. Што се тиче плана инвестиција за ову годину он је нешто скромнији и надамо се да ћемо обезбиједити још извора финансирања, односно да ће на тај план бити додан још низ пројеката“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је нагласио да је петогодишњи капитални план такође битан документ, о чему свједочи податак да је преко 80 одсто инфраструктурних пројеката реализовано у оквиру плана од 2017. до 2022. године, што је послужило као добра основа за израду новог петогодишњег плана који се нашао на дневном реду скупштине.

“Доста се студиозно и детаљно пришло томе када је у питању објективност бодовања, утврђено је тијело од 16 чланова које је то радило и сматрам да смо дошли до објективног документа“, рекао је Драгосављевић.

Одборник Желимир Урић је рекао да је интересантно да су по први пут успјели кандидовати неке пројекте у Лијевчу јер су грађани били незадовољни инфраструктуром и додао да се нада да ће локална управа имати разумијевања и да ће пронаћи средства за њих.

„У 2023. години видимо да се наставило радити на неким пројектима који су започети а примјер је друштвени дом у Разбоју Љевчанском. Kао одборник сам то подржао и сугерисао да треба да гледамо и на друге мјесне заједнице, посебно Гламочане који имају стару школу из 1902. године са великом културно-историјском вриједношћу и надам се да ће доћи до реконструкције тог објекта како би Мјесна заједница Гламочани имала адекватне просторије за културне садржаје“, рекао је Урић.

Данашњој сједници коју је водио предсједник Скупштине општине Милош Будић присуствовала су 24 одборника а свој изостанак је правдала Добрила Микић.

На почетку сједнице верификован је престанак мандата одборнику Мићи Малбашићу а свечану заклетву је положио нови одборник ПДП-а Горан Марић.

О осталим тачкама са дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој страници.