Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Усвојени извјештаји и програми рада јавних предузећа, установа и других организација

Усвојени извјештаји и програми рада јавних предузећа, установа и других организација

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су данас на 13. редовној сједници, коју је водио предсједник Милош Будић, извјештаје и програме рада јавних предузећа, установа и других организација за 2021. годину

Извјештаји и програми су усвојени већином гласова коалиције СНСД-УС-НДП, док је један број извјештаја и програма усвојен једногласно.

На почетку се водила дискусија о годишњим документима Радио Српца, при чему је одборник Мићо Малбашић апеловао да се поведе више рачуна о заступљености одборника опозиције у медијским извјештајима са скупштине, што према његовим ријечима, до сада није био случај.

Одборник Александар Бабић похвалио је рад новинара Радио Српца, истакавши да су присутни на свим јавним догађајима, док је одборник Бранко Граховац истакао професионалност и ажурност овог медија и нагласио да су успјели уз кредитну задуженост измирити осам заосталих плата.
Граховац је апеловао да се, у складу са могућностима, пронађе начин да се радницима Радио Српца повећају плате које су минималне у односу на њхову свакодневну ангажованост.

У дискусији о извјештају и програму Центра за социјални рад, Граховац је рекао да су потребе за социјалном помоћи све веће али да локална управа из године у годину све значајније помаже овој категорији становништва.

„Реализација за прошлу годину у овој установи износила је 1.621.000 KМ у шта нису урачунате једнократне помоћи, набавке огрева и слично, тако да је видљиво да су социјална давања још већа“, рекао је Граховац.

Он је додао да је у плану хуманитарна акција у организацији Савеза независних социјалдемократа из Српца и коалиционих партнера како би се изградила кућа самохраној мајци Невени Игњатић која одгаја двоје дјеце са посебним потребама.

„Она живи као подстанар у тешкој материјалној ситуацији и позивам све одборнике и грађане да се укључе када за то дође вријеме“, нагласио је Граховац.

Говорећи о извјештају и програму удружења Извор, Граховац је рекао да је једно дијете из Српца уписало школу за дјецу са посебним потребама у Градишци и додао да би у будућем периоду могло бити још таквих случајева.

„Нажалост, постоји могућност да буде још дјеце која ће имати овакве потребе и у том случају би се требало ријешити питање њиховог превоза, јер родитељи који имају редовне послове неће бити у могућности да их свакодневно возе. Надамо се да ћемо успјети омогућити Извору да набави једно возило за ове намјене, кроз хуманитарне акције и донације“, рекао је Граховац.

По извјештају и програму рада Дома здравља дискутовао је одборник Мирко Стојић, који обавља функцију директора ове установе. Он је изразио задовољство што је Дом здравља на крају прошле године остварио позитиван финансијски резултат у износу од 322.243 KМ за разлику од краја 2020. године када је забиљежен негативан резултат у износу од 43.189 KМ.

„Прешли смо на трезорски систем пословања а захваљујући Влади Републике Српске и Министарству здравља и социјалне заштите исплаћена су сва наша дуговања што је довело до оваквог резултата, али треба нагласити и залагање свих наших радника који су водили рачуна о финансијама и радили у специфичним условима рада, дајући свој максимум“, рекао је Стојић.

У наставку се дискутовало и о извјештају и програму Борачке организације општине Србац, при чему је одборник Бранко Граховац рекао да је остварена одлична сарадња са Општинском управом и да је грант у износу од 60 хиљада KМ који је предвиђен за прошлу годину у потпуности реализован.

„Поред додјеле пакета и једнократних помоћи посебно бих истакао Фонд солидарности Борачке организације у оквиру кога су три борца добила нову кућу, а још већи број њих грађевински материјал за санацију постојећих објеката. Захваљујем се свима који су финансијски помогли, од републичких и других институција, преко општине, до привредника и разних појединаца који су ријешили стамбено питање најугроженијих борачких категорија. Ово је једна у низу добрих иницијатива у Борачкој организацији која је по мом мишљењу тренутно на најстабилнијим ногама од свог оснивања“, рекао је Граховац.

Поред наведених предузећа, установа и организација, на данашњој сједници усвојени су и извјештаји Центра за културу и спорт, Народне библиотеке, Дјечијег вртића „Наша радост“, Агенције за развој малих и средњих предузећа, Туристичке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Удружења Цезар, Удружења жена, Омладинског савјета, Општинске организације слијепих и слабовидих, Просвјете и НВО Миленијум.

Усвојена је и информација о раду и финансијском пословању Црвеног крста и њихов програм рада, као и информација о раду Полицијске станице Србац за 2021. годину.

Данашњој сједници присуствовао је 21 одборник а одсуство су правдали одборници Бојана Михољчић Шапурић, Синиша Јејинић, Саша Јовичић и Срђан Гојковић.

О осталим тачкама информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.