Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Упозорење за грађане због нагло повећаног броја заражених вирусом корона

Општински штаб за ванредне ситауције упозорава грађане да је неопходно строго поштовање прописаних мјера у вези пандемије вируса корона јер је у посљедња три дана дошло до погоршања епидемиолошке ситуације.

Kако је саопштено из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац, на брзим тестовима у овој установи у протекла 72 сата потврђено је присуство вируса корона код око 20 грађана из Српца, што није евидентирано у дневним извјештајима Института за јавно здравство Републике Српске који објављује резултате базиране на урађеним PCR тестовима, али су и поред тога резултати брзих тестова валидни и признати од стране Института.

Истовремено је стигло и пет позитивних резултата лица из Српца која су тестирана у Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци и Општој болници Градишка.

Докторица Тамара Никичевић из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац каже да је нагло повећан број прегледа у респираторној амбуланти у Српцу и додаје да ситуација поново постаје забрињавајућа.

“Сваког дана долази све више особа са израженим симптомима, а већи је и број тестираних лица која су позитивна на нови вирус. Очекујемо повећан број заражених и наредних дана, тако да молим грађане да буду досљедни у поштовању мјера јер је стање крајње озбиљно”, рекла је Никичевић.

У посљедња три дана биљежи се пораст броја обољелих лица у Српцу, али и особа који се налазе у кућној изолацији. Закључно са данашњим даном у изолацији се налази 88 лица из Српца, од чега је 40 активно позитивно на вирус корона. Од почетка пандемије заражене су 673 особе од чега се опоравило 606 а преминуло 27 лица.

Да је слична ситуација у цијелој Републици Српској свједочи податак да су у посљедња 24 часа тестирана 922 лабораторијска узорка а вирус корона је потврђен код 310 особа.

Начелник општине Србац и командант Општинског штаба за ванредне ситауције Млађан Драгосављевић апелује грађанима да избјегавају сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица и приватна окупљања у групама већим од 10 лица, те да поштују препоручене хигијенско-епидемиолошке мјере.

“Свједоци смо да пандемија поново узима маха у цијелој Републици Српској, па тако и у Српцу и морамо се понашати савјесно и одговорно. У затвореним просторима обавезно је носити заштитну маску, а препоручује се да се користи и на отвореном у случају контаката са већим бројем лица. Такође је неопходно да се поштује дистанца између других лица у растојању од најмање два метра и да се током дана често перу руке сапуном и водом или користе дезинфекциона средства за суво прање руку”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он истиче да су мјера нарочито дужни да се придржавају радници у трговинским и угоститељским објектима и грађани који користе њихове услуге, као и радници запослени у привредним субјектима због веће могућности међусобног контакта, због чега им се још једном скреће пажња на њихово поштовање и обавезу придржавања важећих наредби о радном времену које су прописане од стране републичког и општинског кризног штаба.

Међу најугроженијима су грађани старије животне доби и особе које болују од разних хроничних обољења, а свједоци смо да су све више животно угрожени и грађани средње и млађе животне доби који оболијевају у све већем броју. Вирус је све више присутан међу дјецом и младима који могу потенцијално заразити неке од својих укућана или суграђана који су у ризичној групи и тиме угрозити њихов живот.

Лична неодговорност представља највећи проблем и главни је узрок ширења заразе. Само одговорним и савјесним понашањем, уз поштовање свих прописаних мјера, можемо добити битку са овом пошасти која је захватила цијели свијет и сачувати здравље и животе својих најмилијих!

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *