Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење “Ц.Е.З.А.Р.” позива младе за учешће у менторском пројекту “Старији брат – старија сестра”

Удружење “Ц.Е.З.А.Р.” позива младе за учешће у менторском пројекту “Старији брат – старија сестра”

Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” Србац позива младе узраста од 20 до 35 година, који желе да ураде нешто корисно и хумано и неколико сати свог слободног времена мјесечно посвете дружењу са једним дјететом, да се пријаве и постану дио менторског тима, а очекује их непроцјењиво искуство и незаборавне успомене.

Програм “Старији брат, старија сестра” настао је као тежња да се кроз волонтерски, друштвено користан ангажман младих и одраслих допринесе социјалном укључивању дјеце, побољша социјална кохезија и социјална правда у босанскохерцеговачком друштву. Новим начином рада, у којем учествују владине и невладине организације као партнери, подржава се процес реформе система социјалне заштите у БиХ.

Kоме је намијењен Програм?

Овај програм је намијењен првенствено дјеци која су смјештена у дјечијем дому или потичу из материјално и социјално угрожених породица, те им је због тога отежано одрастање у здраву, друштвено интегрисану, социјално и радно способну личност.

У Програму се повезују дјеца основношколског узраста, најчешће између шест и четрнаест година, са једном „старијом сестром“ или „старијим братом“, тј. са једним волонтером – младом особом која је између двадесет и тридесет пет година старости. Током седмичног дружења, дијете развија повјерљив, сигуран и подржавајући однос са волонтером који за њега представља позитиван модел понашања. Kроз пријатељски однос са волонтером, дијете усваја социјално прихватљива понашања, моралне и културне вриједности, као и животне вјештине које су неопходне за самосталан живот у заједници.

Kо може бити ментор/старији брат или старија сестра?

Свака млада особа узраста између 20 и 35 година која жели да допринесе срећнијем и здравијем дјетињству. Претходно искуство у раду са дјецом или педагошка образовна подлога нису неопходни. Програм почиње у новембру и траје наредних девет мјесеци.

Више информација налази се у јавном позиву, а додатне информације могу се добити на број телефона 065 195 395, e-mail zdravosrbac@yahoo.com или поруком на друштвеним мрежама Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“.

Пријава и упитник за волонтирање, као и јавни позив, могу се пронаћи на интернет страници удружења “Ц.Е.З.А.Р.” ОВДЈЕ.