Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Удружење пензионера општине Србац једно од најбољих у Републици Српској

Удружење пензионера општине Србац једно од најбољих у Републици Српској

У скупштинској сали у српцу данас је одржана годишња скупштина Удружења пензионера опшине Србац.

Поред делагата, сједници су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић, начелник одјељења за општу управу Душко Митрић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић и предсједник скупштине Удружења пензионера Републике Српске Слободан Брдар.

Предсједник Удужења пензионера РС, Ратко Трифуновић, истакао је да је Удружење пензионера општине Србац једно од најбоље организованих, чији су рад и залагање за своје чланове препознатљиви, а сарадња са локалном управом на завидном нивоу.

Трифуновић је у свом обраћању рекао да је увећање пензија од 1. јануара прошле до 1. јануара ове године у износу 27,5 одсто највеће до сада и додао да ће се и у наредном периоду радити на побољшању положаја пензионера, већим олакшицама при куповини лијекова и лијечењу, као на побољшању других услова који се тичу услова живота пензионера.

Додао је да Удружење пензионера Републике Српске има одличну сарадњу са министарствима и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, тако да очекују подршку у остваривању својих планова.

“Републичко удружење ће и даље радити на томе да се стандард још поправи, а међу неким од циљева је да се пензије усклађују два пута годишње, да се помоћ породицама умрлих чланова повећа јер вриједност новца данас није иста као прије 15 година, као и да брачни друг наслиједи дио пензије умрлог члана, уколико задржава своју пензију која је мања од пензије умрлог члана. Обзиром да пензионери своја примања троше у својим локалним заједницама, међу првима плаћају рачуне и остале накнаде, куповину врше у Републици Српској, учествовали су у стварању Републике Српске, с правом очекујемо разумијевање и испуњавање наших захтјева”, рекао је Трифуновић.

Секретар Удружења пензионера општине Србац, Славко Малешевић, изложио је извјештајне документе и најважније активности у протеклој години, истакавши као веома важно повећање пензија.

“На крају 2022. године, од 2700 пензионера на подручју наше општине, 94 одсто су чланови нашег удружења и просјечна пензија је износила 431 KМ. Међутим, након редовног годишњег усклађивања, просјечна пензија у Републици Српској износи 540 KМ, а на подручју наше општине 490 KМ, што је ублажило посљедице поскупљења. Надамо се да ће Удружење пензионера Републике Српске бити истрајно у реализацији планова који за циљ имају бољи стандард пензионера”, рекао је Малешевић.

Он је додао да је вирус корона имао велики утицај на смртност чланова, тако да је прошле године умро 121 члан, што је око пет одсто од укупног броја чланова.

“Kроз накнаде члановима умрлих породица исплаћено је око 50 одсто годишњих прихода. Поред тога је исплаћено 260 једнократних новчаних помоћи и све то не бисмо могли без финансијске помоћи Општине Србац”, рекао је Малешевић.

Сви документи су усвојени једногласно, као и приједлог поскупљења чланарине за 1 KМ, то јесте да умјесто досадашње три, износи четири KМ. Ову одлуку је образложио предсједник Удружења пензионера општине Србац, Остоја Ромић.

“Иницијатива је потекла због поскупљења која су присутна свугдје, па тако и у нашем пословању. Нажалост, основни разлог за повећање је то што се смртност у удружењу повећала и због тога смо доведени да бирамо између двије опције – смањење износа помоћи или повећање чланиране. Сви смо се сложили да то буде повећање, јер нема смисла да се уз сва поскупљења умањује износ помоћи нашим члановима”, рекао је Ромић и појаснио да је сагласност дало и 10 мјесних одбора.

Слободан Брдар, предсједник скупштине Удружења пензионера Републике Српске рекао је да велико интересовање међу пензионерима влада за ваучере који су се претходних година могли искористити у туристичким и бањско-рехабилитационим центрима, тако да ће се на тој погодности радити и ове године.

Присутнима се обратио и начелник општине Млађан Драгосављевић који је истакао велики значај постојања удружења и добру сарадњу са Општинском управом.
.
“Kада је Удружење пензионера у питању, увијек постоји повод да се афирмативно говори. Значај општинског удружења за нашу локалну заједницу је неизмјеран, а веома је важан и квалитетан рад који их карактерише. Не сумњам да ће се добра сарадња са локалном управом наставити и у наредном периоду”, рекао је начелник Драгосављевић и пензионерима пожелио добро здравље.