Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Традиционално окупљање припадника Другог пјешадијског батаљона

Традиционално окупљање припадника Другог пјешадијског батаљона

Борци Другог пјешадијског батаљона Прве србачке лаке пјешадијске бригаде организовали су данас традиционално дружење на игралишту у Дворинама.

Делегација батаљона положила је цвијеће на спомен костурници на градском гробљу а затим и на централном спомен обиљежју у Српцу.

На спомен обиљежју у Повеличу, припадници Другог батаљона присјетили су се деветорице погинулих бораца из овог мјеста који своје животе дали за слободу, а трочлана делегација положила је цвијеће и запалила свијеће у Влакници на гробном мјесту првог ратног команданта Другог батаљона Јанка Гужвића.

Окупљене борце на игралишту у Дворинама поздравио је предсједник организационог одбора, Зоран Ђурић, који је захвалио свима који су помогли у организацији овог дружења.

“За слободу српског народа на овом подручју животе је дало 146 бораца србачке бригаде. Проблем читаве Републике Српске, а не само општине Србац је што ми данас немамо народних хероја из Одбрамбено-отаџбинског рата. Ти људи морају бити спомен на херојску борбу Војске Републике Српске и подсјетник за генерације које долазе да се не заборави”, рекао је Ђурић.

Поздравни говор и евоцирање на ратни пут Другог пјешадијског батаљона прочитао је један од ратних команданата, Драган Алексић, који је подсјетио да је батаљон формиран 1. октобра 1992. године. Истиче да је своје ратне задатке батаљон извршавао на орашком, добојском, требавском, озренско-возућком и градачачком ратишту гдје је дочекао крај Одбрамбено-отаџбинског рата.

“Цијело то вријеме часно и поштено смо извршавали своје ратне задатке и дали допринос у одбрани српског народа гдје смо се налазили. Најтеже нам пада чињеница да смо на Паљенику остали без своја 23 саборца од којих се за десеторицом још трага. То никада не смијемо заборавити, истину морамо преносити на наша покољења. Ову традицију треба наставити из године у годину јер је наша дужност да не заборавимо жртве наших сабораца и свих бораца Војске Републике Српске који су своје животе уградили у темеље Републике Српске”, рекао је Алексић.

Зоран Ђукић који је такође обављао дужност команданта Другог батаљона позвао је све своје саборце да превазиђу било какве подјеле, а посебно политичке и позвао да се традиција дружења настави сваке наредне године.

“Основ овог дружења је да не заборавимо наше саборце који данас нису са нама, а на нама је да доводимо своје потомке и на њих преносимо успомену на тежак, али частан пут нашег батаљона. Драго ми је да и данас видим дјецу и унуке наших бораца који су са нама, а посебна захвалност иде породицама погинулих другова који се сваке године одазову на ово дружење”, рекао је Ђукић.

Поред припадника Другог пјешадијског батаљона Прве србачке лаке бригаде, данашњем дружењу присуствовали су као гости породице погинулих бораца, представници Општине Србац, делегација Борачке организације општине Србац и Удружења ратних војних инвалида општине Србац.