Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Товљачи пилића траже укидање спорне одлуке о наплати пореза на доходак

Товљачи пилића траже укидање спорне одлуке о наплати пореза на доходак

У мотелу ”Храст” у Српцу синоћ је одржана проширена сједница Управног одбора “Удружења товљача пилића Републике Српске” којем је присуствовало 16 чланова из Обудовца, Станара, Прњавора, Дервенте и Српца.

Једна од главних тема о којој се расправљало било је тражење укидања одлуке о наплати пореза на доходак за 2021. и 2022. годину, који је прописан да се изврши ретроактивно за чланове удружења, са захтјевом да се одржи састанак са надлежним институцијама на којем би се заузео став на који начин ће се плаћати порез за 2023. годину.

Товљачи су заузели став да се по овом питању организују састанци и са осталим пољопривредним удружењима како би заједнички тражили од ресорног министарства разумијевање и олакшице за сва удружења која су се нашла у овом проблему.

Предсједник Удружења товљача пилића РС, Ђуро Цвијић, који у четири фарме има око 70 хиљада пилића, тврди да је одлука која је донесена неповољна за произвођаче и додаје да се што прије мора пронаћи компромисно рјешење за ову непријатну ситуацију.

“Највећи проблем је био што је држава донијела одлуку да тражи наплату пореза од товљача пилића за 2021. и 2022. годину. Тај порез је неко прописао а није нам речено на који начин и како да га платимо. Донијели смо одлуку да идемо са молбом према држави да нам се укине порез за 2021/2022. годину и да нас приме на разговор како бисмо се договорили на који начин ћемо плаћати порез за ову годину. С тим у вези, усвојен је закључак да се одмах упути допис Министарству финансија Републике Српске, Пореској управи РС и предсједнику Републике Српске да се организује заједнички састанак како би се пронашло најбоље рјешење и договор”, рекао је Цвијић.

Он је додао да је неопходно да се спорна одлука о порезу укине и нађе неко друго рјешење које је повољно за обје стране, јер уколико би овако остало, угрозила би се егзистенција пољопривредних произвођача која је и онако тешка

Члан удружења, Горан Васић, каже да се товљачи суочавају и са проблемом радне снаге и додаје да имају и проблема око плаћања рачуна за струју по новом обрачуну. Како каже, Управни одбор је донио одлуку да ће удружење поново ићи са новим захтјевом за повећање субвенције у перадарству према ресорном министарству.

Управни одбор је такође усвојио закључак да се у наредном периоду одржи скупштина товљача пилића Републике Српске на којој ће бити изабрано ново руководство.