Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Тина Врховац из Ножичког, добитница Светосавске награде: Уложени труд и знање се исплате

Тина Врховац из Ножичког, добитница Светосавске награде: Уложени труд и знање се исплате

Гимназијалка Тина Врховац из Ножичког једна је од троје добитника Светосавске награде за остварене резултате у школовању и образовању, која је ове године додијељена по први пут на Светосавској академији одржаној 26. јануара у Храму Васкрсења Христовог у Српцу.

Тина има 17 година и ученица је трећег разреда гимназије Центра средњих школа “Петар Kочић” из Српца, на челу са разредним старјешином Маром Цвијановић-Делевић, а њени школски успјеси с правом су је кандидовали за ово важно признање које јој је уручено од Српске православне црквене општине Србац и Општине Србац, као организатора академије.

Похађала је деветоразредну школу у Ножичком и проглашена је за ученика генерације Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац, што је својим учењем и знањем оправдала и у средњој школи гдје тренутно има петице из свих предмета.

Тина је у основној школи учествовала на општинским и регионалним такмичењима из математике и физике, а у средњој је остварила пласман на републичко такмичење, након што је претходно била најбоља на регионалном такмичењу. Ове године се поново спрема за регионално такмичење и за очекивати је да поново оствари запажен резултат.

“Омиљени предмет ми је наравно математика а поред ње волим физику и историју. Не стижем да учествујем у секцијама али волим да пратим њихов рад”, каже Тина.

Викендом углавном учи недјељом док петак и суботу посвети себи. Kако каже, тако је радила у основној, а наставила и у средњој школи.

“Понекад буде напорно када се морам одрећи неких ствари како бих се посветила учењу, али у већини случајева не долази до тога јер знам да се организујем. Немам некаквих посебних хобија али налазим времена за ствари које ме испуњавају као што је дружење са пријатељима”, каже Тина.

Она сматра да су услови у средњој школи у Српцу веома добри и да је квалитет наставе на добром нивоу.

“Још увијек немам планове за наставак образовања, мислим да је рано да донесем такву одлуку јер сам у периоду када се то може лако промијенити, али имам у глави већ некакве идеје у ком смјеру бих вољела да се школујем”, рекла је Тина.

Kако каже, све награде које је до сада добила доживљава као признање за уложени труд.

“То ми само показује да требам тако наставити и да се ипак цијене одређене ствари иако нам се некад чини да није тако”, истакла је Тина.

Светосавске награде добили су и студент пете године Медицинског факултета у Београду, Огњен Kрчмар и ученик четвртог разреда гимназије Центра средњих школа „Петар Kочић“ Србац, Милош Медић.