Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Студентима општине Србац повећана стипендија на 800 KМ

Студентима општине Србац повећана стипендија на 800 KМ

Стипендистима општине Србац у школској 2022/23. години биће повећана стипендија са 700 на 800 KМ, одлучено је на данашњој 17. редовној сједници Скупштине општине Србац.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да ће конкурс бити расписан до краја новембра, чим одлука о стипендирању ступи на снагу и додао да ће већ у јануару бити објављена коначна ранг листа.

“Ове године раније крећемо са јавним позивом како би се стипендија почела што прије исплаћивати. Право ће имати студенти друге и виших година студија са државних и приватних факултета, док ће бити омогућено и стипендирање студената са прве године који су били вуковци и ученици генерације, односно дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида, дјеце без родитељског старања и из породица са четворо и више дјеце, односно студената са инвалидитетом и дјеце корисника сталне новчане помоћи”, рекао је Михољчић.

Стипендије ће бити исплаћиване у осам рата по 100 KМ, док ће студенти на постдипломском студију добити једнократно 800 KМ.

Одборник Александар Бабић рекао је да је Општинска управа значајно повећала средства из буџета за стипендирање у задњих шест година.

“Сјећамо се периода претходне власти када стипендије нису исплаћиване двије године а доласком начелника општине Млађана Драгосављевића и његових сарадника износ стипендије и број студената који су обухваћени је у сталном порасту”, рекао је Бабић.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о продаји стана у изградњи у згради за младе брачне парове у Српцу, Владимиру Лазендићу из Ножичког, који је био први испод црте на коначној ранг листи на расписаном јавном позиву, а којем је одобрена продаја стана због одустајања једног од кандидата.

Усвојена је и информација о реализацији Програма кориштења средстава за подстицај запошљавања у 2021. години по којој је за запошљавање 64 радника у 12 привредних субјеката у Српцу издвојено 29.964 KМ подстицајних средстава из општинског буџета. Највише подстицаја издвојено је за запошљавање 21 радника у Перутнини Птуј у Повеличу, затим 16 у фирми Тексопром из Српца, а 10 у фирми Тат-Kом из Ситнеша, пет радника у фирмама Епокс из Ћукала и Циклон дуо из Српца а у осталим субјектима по један радник.

На сједници је усвојена и информација о проведеном закупу пољопривредног земљишта у државној својини на подручју општине Србац за 2022. годину за 19 закупопримаца којима је додијељено 116,7521 хектара земљишта за сточарску, 83,0831 хектара за ратарску и 12,1470 хектара за воћарску производњу. Од овог јавног огласа је остало 1,0853 хектара недодијељене површине која је 100 одсто обрадива и биће предмет сљедећег јавног огласа.

Одборници су данас усвојили и одлуку о измјени одлуке о распоређивању средстава за реализацију пројекта техничког опремања Територијалне ватрогасне јединице Србац за 2022. годину.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредном извјештају.