Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Стање на поплављеним подручјима под контролом, заплављено једно домаћинство

Стање на поплављеним подручјима под контролом, заплављено једно домаћинство

На територији србачке општине стање на поплављеним подручјима је под контролом и тренутно је заплављено само једно домаћинство у небрањеном подручју у Гају, рекао је самостални стручни сарадник за послове Цивилне заштите, Далибор Kошутић.

Он додаје да су унутрашње воде у кориту и показују тренд опадања а у опадању је и водостај Врбаса тако да у Старом Мартинцу више нема заплављених домаћинстава.

“И даље је у благом порасту водостај Саве која се излила и поплавила растиње и оранице али за сада нема угрожених домаћинстава и других објеката”, рекао је Kошутић.

Ниво Саве код Српца данас у 10 часова износио је 844 центиметра што је 16 центиметара испод коте редовне одбране од поплава.

“Сава и даље показује тренд раста и очекује се да ће водостај порасти за око 40 до 50 центиметара у наредним данима а највиши ниво се очекује у недјељу 21. маја у јутарњим часовима, када би требао достићи око 890 центиметара. Након тога би требала наступити стагнација и пад водостаја”, рекао је Kошутић.

Према његовим ријечима, Цивилна заштита општине Србац врши појачано осматрање хидролошке ситуације на правцу према Kобашу у приобалном подручју Саве и на потезу од Гламочана до Бајинаца у подручју Врбаса.