Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Српчани дизали глас против окупатора у Другом свјетском рату

Српчани дизали глас против окупатора у Другом свјетском рату

Делегација Удружења СУБНОР Србац обиљежила је јуче Дан устанка народа и народности БиХ у Другом свјетском рату који се догодио 27. јула 1941. године.

На овај датум десио се оружани напад крајишких пролетера који је резултирао ослобађањем Дрвара, Грахова и Оштреља а устанак се проширио на Подгрмеч, Поткозарје, Мотајицу, Средњу Босну, Озрен, Мајевицу и источну Херцеговину.

“То је изненадило окупаторске снаге које су, како би угушиле устанак, кренуле у одмазду према слободарским мјестима, партизанским јединицама и цивилном становништву”, рекао је предсједник Скупштине СУБНОР-а Србац, Боривоје Сладић.

Он додаје да је у то вријеме наша општина потпала под усташку власт бивше НДХ која је имала за циљ прогон Срба, Рома и Јевреја, забрану ћириличног писма и прогон православних свештеника.

“Да би се заплашило становништво усташе су у априлу 1941. године у Ножичком на превару скупиле око 200 мјештана и потом их транспортовали у Њемачку у заробљеништво. У нашој општини први облици отпора окупатору забиљежени су 13. јула 1941. године у Kукуљама када је убијен један усташки жандарм, да би потом услиједила одмазда”, рекао је Сладић.

Према његовим ријечима, ухапшено је шест мјештана, који су осуђени на смрт и стријељани, а то су били Небојша Kојић, Мирко Михајловић, Марко Црнчевић, Ђорђо Голуб, Живко Пејић и Васо Шаула из Лилића.

“Према броју страдалих у Другом свјетском рату у нашој општини, Ножичко је на четвртом мјесту са 55 жртава, одмах иза Ситнеша, Kукуља и Разбоја Љевчанског“, рекао је Сладић.

Током Другог свјетског рата, према подацима СУБНОР-а, у нашој општини је погинуло 468 бораца, рањено је 390, заробљено 296, а 506 је евидентирано као цивилне жртве рата. Из рата је изашло 850 учесника НОР-а.

“У знак сјећања и захвалности према жртвама у Другом свјетском рату, народ наше општине у послијератном периоду од 1950. до 1987. године подигао је 25 спомен обиљежја која су још увијек у релативно добром стању. Споменик у Ножичком подигнут је 1957. а реконструисан 1979. године. За похвалу је појава млађих суграђана који су спремни да о свом трошку одржавају споменике јер поштују претке који су се борили за слободу свог народа”, додао је Сладић.

Делегације СУБНОР-а, Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и поштоваоца НОР-а, положиле су цвијеће и на спомен обиљежја у Повеличу и Пријебљезима и гробна мјеста тројице првобораца и носилаца партизанске споменице, Предрага Пенде Видовића, Васе Сукњаје и Милана Пивашевића на градском гробљу у Српцу.